"Langer openhouden Doel 1 en 2 is onverantwoord en kortzichtig"

SP.A-fractieleidster Karin Temmerman begrijpt de plannen van de federale regeringsonderhandelaars om Doel 1 en 2 langer open te houden niet. "Ze werden in 1975 in gebruik genomen en zijn de oudste van de wereld", zegt ze. Ook Kristof Calvo is verbaasd.

N-VA, Open Vld, CD&V en MR kwamen overeen de levensduur van de twee centrales te verlengen als de beschadigde reactoren in Doel en Tihange buiten gebruik blijven. Ook de aanvoer vanuit het buitenland zal worden bekeken. Tegen het einde van het jaar moet de bevoorradingszekerheid op basis van die parameters "geobjectiveerd" worden. "Men zou de producenten moeten stimuleren om in alternatieven voor kernenergie te investeren, maar men doet nu net het omgekeerde", bekritiseert Temmerman.

"Kernenergie is iets uit het verleden"

"Doel 1 en 2 zijn op dit moment nog steeds open. Om de bevoorradingszekerheid voor deze winter te garanderen, hoef je ze echt geen tien jaar langer open te houden", zegt Temmerman. Eerder kwam de regering-Di Rupo overeen ze in 2015 te sluiten. Die wet op de kernuitstap zou dus snel opnieuw bekeken worden - in ieder geval wil de toekomstige federale coalitie de datum van 2025 om alle kerncentrales definitief te sluiten, behouden.

"Laat ons zoeken naar de alternatieven die die zekerheid wel bieden", zegt de SP.A-politica. Ze betreurt dat nu opnieuw geïnvesteerd wordt in "energie van het verleden".

Temmerman wijst erop dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gewaarschuwd heeft dat er in Doel 1 en Doel 2 ingrepen moeten gebeuren om ze langer open te kunnen houden. Mogelijk zullen die noodzakelijke investeringen in de vele honderden miljoenen euro lopen, vreest ze.

"Knieval voor Electrabel"

Ook de groenen zijn niet tevreden met de plannen. De verlenging van de levensduur van de kerncentrales van Doel 1 en 2 is volgens hen "een knieval voor Electrabel". "Hier is maar één winnaar en dat zijn niet de burgers of de kmo's. De N-VA-regering organiseert miljoenentransfers richting Parijs", reageert Kamerfractieleider Kristof Calvo (Ecolo-Groen).

Voor Calvo is het "onaanvaardbaar" dat België beslist om 2 eenheden uit 1975 tien jaar langer te laten werken, "op een moment dat nooit zo duidelijk is geweest dat er problemen zijn met de kerncentrales". De Kamerfractieleider van de groenen vreest ook dat de beslissing een funeste impact zal hebben op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. "Dit is een slag in het gezicht van iedereen die in windmolens wil investeren."

Meest gelezen