Al 16 jaar in coma, maar Hitchcock helpt een beetje

De hersenen van sommige mensen in een langdurige vegetatieve toestand reageren ongeveer op dezelfde manier op prikkels van buitenaf als het brein van gezonde mensen. Dat is - bondig gesteld - de conclusie van een Canadees onderzoek. Voor dat onderzoek werd de "meester van de suspense" ingeschakeld, Alfred Hitchcock.

De onderzoekers van de Western University in Ontario plaatsten gezonde mensen en een 34-jarige comapatiënt in een MRI-scanner. Op hetzelfde momenten werd een fragment afgespeeld van "Bang! You're dead", een kortfilm van Alfred Hitchcock waarin te zien is hoe een 5-jarige jongen het pistool van zijn nonkel vindt en er in het openbaar mee begint te spelen.

Overeenkomsten in reacties

Hoewel de 34-jarige comapatiënt al 16 jaar leeft in vegetatieve toestand, vonden de onderzoekers overeenkomsten in reacties van het brein op de kortfilm. Meer bepaald in de frontale kwabben en de posterieure pariëtale delen van de hersenen was die reactie aanwezig. Dat zijn gebieden waar het redeneringsvermogen en de meer complexe processen tot stand komen. 

Neurochirurg en hoofdonderzoeker Adrian Owen zegt dat die ontdekking suggereert dat de comapatiënt de ontwikkelingen in de aflevering kon volgen. "Hij begreep de taal, volgde de gebeurtenissen en plotwendingen en hij voelde de emoties", zegt Owen in de Canadese pers.

Nog geen euforie

De onderzoekers hebben met dit onderzoek vooral willen aantonen dat bij lang niet alle mensen in een vegetatieve toestand de diagnose helemaal correct is. De 34-jarige proefpersoon reageerde dan wel op de gebeurtenissen in de film van Hitchcock, bij een ander iemand in gelijkaardige toestand was die reactie er niet. "We weten al dat bij een op de vijf mensen de diagnose niet helemaal juist is. Dit onderzoek toont aan dat dit cijfer eigenlijk nog hoger ligt", zegt Lorina Naci, een collega-onderzoeker van Adrian Owen.

(Het volledige onderzoek kunt u hier raadplegen.)

Meest gelezen