Straatsburg en Kiev tekenen associatieverdrag

Het Europees parlement in Straatsburg en het parlement van Oekraïne hebben simultaan een associatieverdrag getekend dat de economische en politieke banden tussen Oekraïne en de EU aanhaalt. In beide parlementen werd gesproken over een "historisch moment".

Straatsburg en Kiev stonden via een videoverbinding in contact met elkaar. Toen bleek dat de stemming in beide parlementen rond was, klonk er een lang applaus.

Het verdrag dat vanmiddag is getekend, is dat wat het wereldnieuws intussen al een half jaar beheerst. Het brengt Oekraïne meer in de westerse invloedssfeer, en steeds meer los van Rusland. Het was dat akkoord dat de vorige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj weigerde te ondertekenen. Dat leidde tot hevig straatprotest in Kiev en tot een opstand van pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne.

"Ik moet zeggen dat de sfeer in het parlement me erg doet denken aan 1991, toen Oekraïne onafhankelijk werd", richtte de huidige president Petro Porosjenko zich tot Europa.

"Kleine Koude Oorlog met Rusland"

Een deel van het verdrag, de invoering van een vrijhandelszone, komt er echter nog niet. Onder druk van Rusland beslisten de EU en Oekraïne vorige week nog om de start van het vrije handelsverkeer minstens tot eind 2015 uit te stellen. Om de economische crisis in Oekraïne toch wat te verlichten, besloot de EU wel om intussen de vrije toegang van Oekraïense producten naar Europa te verzekeren.

Kennelijk vraagt Moskou om zo'n 2.400 lijnen in het verdrag te wijzigen. "Ik plooi mij naar niets", verdedigt Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) zich. "We zijn bereid om naar de vragen van de Russen te kijken, maar ik zeg niet dat we er effectief een oplossing voor zullen vinden. Ik vind niet dat de argumenten van de Russische president Vladimir Poetin juist zijn en ik heb hem dat al gezegd tijdens de topontmoeting in Wit-Rusland."

Het conflict in Oekraïne - dat werd aangewakkerd door het associatieverdrag - ligt natuurlijk wel dicht bij de Europese deur en De Gucht vindt dan ook dat er iets moet aan worden gedaan want Rusland destabiliseert volgens hem Oost-Oekraïne. "Oekraïne is een buurland en het wil bij Europa komen. Het is belangrijk conflict, eigenlijk een kleine Koude Oorlog en ik hoop dat hij minder lang gaat duren."

Oekraïne verleent verregaande autonomie aan Donetsk en Loegansk

Het Oekraïense parlement heeft ook verregaande autonomie verleend aan twee opstandige regio's in het oosten, Donetsk en Loegansk. Het wetsvoorstel over een speciaal statuut voor de regio's maakt deel uit van het akkoord voor het staakt-het-vuren, dat eerder deze maand is ondertekend door Kiev en de pro-Russische rebellen.

Het bijzondere statuut geldt voor drie jaar. Het bevat o.a. het recht op de eigen taal voor de Russischsprekende bevolking in Donetsk en Loegansk. Daarnaast kunnen de twee regio's een eigen volksmilitie oprichten.

In ruil moeten de opstandelingen van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk wel hun strijd voor onafhankelijkheid stopzetten.

Meest gelezen