"Het gaat niet om fundamentele discussies, het gaat om hevige discussies"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback blijft de kritiek die hij binnen de partij te verduren krijgt, nuanceren. "Het gaat niet om fundamentele discussies, het gaat om hevige discussies", klonk het in "Reyers laat". "Ik lig ook niet wakker van de kritiek."

Tobback ligt al een hele tijd onder vuur binnen zijn partij. Hij zou een zwakke verkiezingscampagne hebben gevoerd, te eigengereid zijn en niet de nodige hervormingen en vernieuwingen doorvoeren, zo klinkt het bij zijn tegenstanders. 

Een tijd geleden uitten enkele partijtoppers, onder wie John Crombez en Freya Van den Bossche hun onvrede over de aanpak van Tobback. "We hebben nood aan een déclic. Het zal anders moeten, zoniet heb ik daar een probleem mee. Op deze manier kan het echt niet verder, we kunnen meer en we kunnen beter", verwoordde Crombez het in De Standaard. "We moeten de essentie van de partij opnieuw uitvinden."

Op het partijbureau zou het conflict zijn geëscaleerd. Volgens verschillende bronnen zou er geroepen zijn en zouden enkelen met slaande deuren vertrokken zijn. Maar volgens Tobback zijn al die verhalen overdreven. "Ach, je hebt als voorzitter 1 kans op de 10 om een held te worden, 9 op de 10 om op een minder roemrijke manier te eindigen, dat weet je als je eraan begint. Maar wat ik nu probeer duidelijk te maken, is dat je geen stap kan vooruitzetten als je eerst een been afhakt."

Tobback ontkent ook dat het om fundamentele discussies gaat. "Het gaat wel om hevige discussies, maar zo gaat dat nu eenmaal in politieke partijen. Die bestaan immers uit mensen die in de politiek zijn gegaan omdat ze denken dat ze het beter weten."

Maar ondermijnen die perslekken zijn gezag niet? "Er worden overdreven verhalen verteld op basis van die lekken. Volgens zo'n lek zou er vorige week gebulderd en geroepen zijn, maar volgens mij is het ene woord niet luider gezegd dan het andere", aldus nog Tobback. Al steekt hij zijn ongenoegen over die lekken niet onder stoelen of banken. "Een partijbureau is een interne vergadering, daar moet je je mening kunnen zeggen en zelfs kunnen ruziemaken. Maar wat je daar ook moet kunnen, is dat alles intern houden."

Of hij ondanks de kritiek toch opnieuw kandidaat zou zijn bij de vervroegde voorzittersverkiezingen, daarover houdt hij de lippen op elkaar. "Als ik nu zeg dat ik geen kandidaat meer ben, kunnen we de komende maanden niets meer doen, als ik zeg dat ik wel kandidaat ben, gaat het de komende maanden alleen nog maar om kandidaturen en postjes." Wordt vervolgd.

Meest gelezen