Universitaire ziekenhuizen vragen 60 miljoen euro extra

De Belgische universitaire ziekenhuizen vragen de toekomstige federale regering 60 miljoen euro extra. De zeven Belgische universitaire ziekenhuizen krijgen voor het verzekeren van hun universitaire opdrachten 4,6 procent van hun budget, terwijl dat in Nederland 34 procent is en in Duitsland en Zwitserland 20 procent.
BELMONTE / BSIP

De Belgische universitaire ziekenhuizen hebben vorig jaar 139 miljoen euro ontvangen voor hun universitaire missies. "Dat is slechts één zevende van wat de Nederlandse universitaire centra krijgen voor gelijkaardige opdrachten", zeggen de ziekenhuizen. "Duitsland en Zwitserland kunnen rekenen op 20 procent van hun budget. In Frankrijk, Spanje en Zweden is dat 9 procent, bijna het dubbele van wat de Belgische UZ's krijgen."

De Belgische universitaire ziekenhuizen kregen de voorbije drie jaar meer dan 100 miljoen euro besparingen opgelegd. Aangezien de artsen er in loonverband werken, kunnen de UZ's dit niet compenseren via de participatie van de artsen. Daarom vragen ze de toekomstige federale regering om de compensatie van  de overheid voor de patronale lasten van de specialisten te verhogen van 13 procent naar 75 procent, goed voor 60 miljoen euro.

"Patiënt wordt slachtoffer"

"In feite wil dit zeggen dat wij voor het overgrote deel net hetzelfde gefinancierd worden als algemene ziekenhuizen, maar er wordt wel nog eens van ons verwacht dat wij jonge mensen opleiden en dat wij wetenschappelijk onderzoek produceren", zegt Marc Noppen van het UZ Brussel.

Noppen vreest ook dat net de patiënt slachtoffer wordt van die besparingen aangezien de UZ's zich buigen over de meest ernstige ziektes. "De zwaarste ziektes komen bij ons terechtkomt, en wij moeten daarvoor nieuwe behandelingen kunnen ontwikkelen."

De ziekenhuizen vinden dat de doelstelling zou moeten zijn om de financiering van de Belgische universitaire ziekenhuizen "op zijn minst op het minimale Europese niveau te tillen". Wil België het Europese gemiddelde halen, dan betekent  een extra injectie van 300 miljoen euro.

Meest gelezen