Drie opties voor Belgische deelname aan coalitie tegen IS

Ons land is bereid deel te nemen aan de internationale coalitie tegen de terreur van Islamitische Staat. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd in Parijs, waar hij deelnam aan een conferentie met andere landen die in zo'n coalitie willen stappen.

Volgens Reynders kan ons land op heel wat manieren de strijd tegen IS steunen. In de eerste plaats is het heel belangrijke de nieuwe regering van nationale eenheid in Bagdad te steunen. Daarnaast kan ons land meer humanitaire hulp leveren in Irak, maar zeker met de winter in aantocht ook naar de vluchtelingenkampen in andere landen.

België kan, indien gevraagd, ook militaire steun leveren.  Zo zou ons land een aantal F-16 gevechtsvliegtuigen kunnen inzetten die mee zouden bombarderen. Het is wel nog niet duidelijk vanaf welke basis de toestellen zouden opereren.

Een andere mogelijkheid is het aanvoeren van humanitaire hulp via militaire vrachtvliegtuigen.Tenslotte wordt ook luidop gedacht aan de inzet van Belgische soldaten die het Iraakse leger zouden opleiden en bijstaan.

Volgens Reynders is er een brede internationale bereidheid om iets te ondernemen tegen Islamitische Staat, maar zou het best zijn dat de actie gesteund zou worden door een VN-mandaat. "Het is altijd beter om iets te ondernemen op vraag van de regering in Bagdad, maar ook op basis van een VN-mandaat", zegt Reynders.

In het regeerakkoord van de aftredende regering is uitdrukkelijk bepaald dat een Belgische militaire inzet alleen kan als er een VN-mandaat is. Mogelijk zijn de partijen die onderhandelen over een nieuwe regering bereid om minder strikte voorwaarden op te leggen.

Politieke consensus

Intussen is al wel gebleken dat er een politieke consensus groeit om deel te nemen aan de internationale coalitie tegen IS. PS, CD&V, N-VA en MR hebben al aangegeven zich te willen engageren, ook Groen is voorstander mits enkele opmerkingen.

Als België een officiële vraag tot deelname ontvangt, dan zal de Kamer zo snel mogelijk bijeenkomen. De Kamer is de enige instelling die een mandaat geven voor een militaire interventie.

Eens dat mandaat is gegeven door de Kamer, kan het volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zeer snel gaan. "Ik kan er geen precieze termijn op plakken, maar ik merkte dat er geen kritiek of weerstand komt op een mogelijke participatie van België."

Bij de Belgische politieke partijen groeit immers de consensus voor een militaire deelname. Zo liet premier Elio Di Rupo (PS) zich gisteren ontvallen dat België moet meestappen in een internationale coalitie, en ook N-VA en Groen staan achter een militaire interventie. De beslissing ligt evenwel in de Kamer, waar voorlopig ook een consensus pro interventie is.

Voor Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) is het vooral belangrijk om militaire actie te koppelen aan een goed werkende politieke strategie: "We mogen ons vooral niet blindelings storten in een militair avontuur."

Dirk Van der Maelen (SP.A) dringt aan op een VN-mandaat om de interventie te laten doorgaan. Op die manier kan de actie volgens Van der Maelen niet worden afgestempeld als een "eenzijdige westerse actie tegen de islam". De kans dat zo'n VN-mandaat effectief zal worden gegeven, is klein: Rusland en China, beide permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, geven steevast een veto als het aankomt op een militaire interventie in Syrië.

Meest gelezen