"Zij zijn geen moslims, zij zijn monsters"

De terreurbeweging Islamitische Staat vormt volgens de Britse premier David Cameron een "enorme bedreiging op het vlak van veiligheid die niet kan worden genegeerd." Dat zei Cameron na spoedoverleg met zijn militaire en veiligheidsadviseurs. Hij zei dat hij "alle nieuwe, nodige maatregelen" zou treffen in de strijd tegen de jihadisten maar hij verschafte geen details. Maar hij blijft vaag over een Britse deelname aan de internationale militaire operatie.

Cameron prees in de rechtstreeks uitgezonden persbriefing de vermoorde Schotse hulpverlener David Haines als "een Britse held". Hij verwees naar IS en zei: "zij zijn geen moslims, zij zijn monsters. Stap voor stap moeten we Islamitische Staat en datgene waar het voor staat terugdringen, ontmantelen en vernietigen."

"We zullen kalm te werk gaan en kordaat, maar met een onwrikbare vastberadenheid. We zullen niet alleen handelen, we zullen samenwerken met onze bondgenoten: de Amerikaanse, Europese en ook die in de regio."

Verhoogde antiterrorismemaatregelen

IS verspreidde gisterenavond een video waarin te zien was hoe een man met een Engels accent de Britse steun aan de Amerikaanse antiterreuractie in Irak veroordeelt en vervolgens Haines onthoofdt. Vermoedelijk gaat het om dezelfde man als in de twee vorige video's.

Cameron zei dat het Britse publiek walgt van het feit dat de moordenaar van Haines een Brits staatsburger zou kunnen zijn. Nieuwe Britse militaire maatregelen tegen IS kondigde hij evenwel niet aan. Hij zei dat de Britse troepen hun logistieke steun aan de Amerikaanse strijdkrachten zouden voortzetten. Britse troepen ter plekke sturen wil hij echter niet. Hij kondigde wel verhoogde maatregelen tegen het terrorisme aan omdat IS aanslagen tegen Groot-Brittannië zou plannen.

Bang voor Schotse reactie

Cameron geeft dus voorlopig niet toe aan de zware druk om Britse luchtaanvallen tegen doelwitten van IS in Irak goed te keuren. Maar binnen zijn partij gaan steeds meer stemmen op om dat wel te doen.

De laatste keer dat Cameron Britse luchtaanvallen wou uitvoeren (vorig jaar, in verband met de burgeroorlog in Syrië, nvdr) stemde het parlement tegen. Op enkele dagen voor het Schots referendum over afscheiding van de rest van het Verenigd Koninkrijk is de premier echter niet geneigd om boude uitspraken te doen.

De Schotten zijn over het algemeen erg kritisch tegenover Britse militaire actie in het buitenland.

Meest gelezen