België in beroep tegen EU-beslissing Arco

De Belgische staat gaat in beroep tegen de beslissing van Europa om de waarborgregeling voor de 800.000 Arco-coöperanten te vernietigen. Dat hebben regeringsonderhandelaars Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) bevestigd. Het is wel de federale regering in lopende zaken die het beroep zal aantekenen.
Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) de opdracht gegeven om beroep aan te tekenen. Die laatste wou naar eigen zeggen eerst nog overleggen met de federale onderhandelaars vooraleer maandag formeel beroep aan te tekenen.

De Europese Commissie oordeelde begin juli dat de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten onwettig was, omdat ze onverenigbaar was met de regels rond Europese staatssteun. Europa oordeelde voorts dat de coöperanten geen spaarders zijn maar wel beleggers. Door de coöperanten als spaarders te behandelen, werden de andere beleggers benadeeld, klonk het.

Minister van Financiën Geens had van meetaf aan gezegd dat hij in beroep zou gaan tegen de Europese beslissing. Hij stelt dat de Commissie zich enkel kan uitspreken over steun aan bedrijven, en niet aan particulieren. Geens heeft dan ook zijn ontslagnemende collega Reynders van Buitenlandse Zaken gevraagd om formeel beroep aan te tekenen bij het Europees Hof.

Tegenover onze redactie verklaarde Reynders (foto) echter dat ons land nog geen formeel beroep heeft aangetekend. Hij wou de kwestie eerst voorleggen aan de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering. "Het is logisch om het zo te doen. We zitten met een regering in lopende zaken en het gaat toch om een ernstig dossier", aldus Reynders. Peeters en Michel hebben daarnet de onderhandelingstafel verlaten om de pers te laten weten dat de regering in lopende zaken beroep zal aantekenen. België heeft daarvoor tot uiterlijk maandag de tijd.

Nicolas Maeterlinck

Tijd winnen

Door een beroepsprocedure op te starten, wint de Belgische overheid kostbare tijd. Daardoor kan er in de coulissen door de nieuwe regeringsploeg politiek voort onderhandeld worden over een juridisch sluitende oplossing voor de coöperanten.

Een uitspraak bij het Europees Hof van Justitie laat gemiddeld 1 à 2 jaar op zich wachten. En ook daartegen kan nog in beroep worden gegaan.

Ook vereffenaars Arco gaan in beroep

Gisteren kondigde advocaat Christian Van Buggenhout al aan dat de vereffenaars van Arco eind deze maand of begin oktober bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg een geding zouden inleiden om de beslissing van de Europese Commissie rond de waarborgregeling te laten vernietigen.

Door die beslissing van de Europese Commissie moest Arco zowat 150 miljoen euro "steun" terugbetalen aan de Belgische staat. Het vehikel is echter in vereffening: door in beroep te gaan wordt dus vooral tijd gewonnen.

Het geding staat los van een eventueel geding dat de Belgische overheid zou aanspannen. "De belangen zijn immers verschillend. Ook de motivatie zal dus verschillen", aldus Van Buggenhout.

Meest gelezen