23.000 deelnemers tijdens tweede Gordelfestival

In de Vlaamse rand rond Brussel vond vandaag de tweede editie van het Gordelfestival plaats, de opvolger van de Gordel die vorig jaar van de organisatoren Bloso, de vzw De Rand en de provincie Vlaams-Brabant een nieuwe aanpak kreeg. Dit jaar deden zo'n 23.000 mensen mee, vorig jaar waren er dat zowat 12.500 deelnemers. Het evenement bleef ook grotendeels gespaard van sabotageacties.

Onder het motto "beweeg, beleef en blijf gerust wat langer" bood het Gordelfestival, vanuit de trefpunten het Bloso-centrum in Hofstade, het provinciedomein van Huizingen en focusgemeente Vilvoorde, een sportief aanbod met in totaal 440 km fietsroutes, 73 km wandelroutes en 33 km ruiterroutes met veel aandacht voor toeristische attracties in de regio. Ook in de 5 gemeenschapscentra in de Vlaamse rand waren activiteiten voorzien.

Net als voorheen tijdens de Gordel werd rond Brussel een 120 km fietstocht gereden. In het aanbod zaten voorts enkele nieuwigheden zoals de "Proef de Streek Fietsroute" vanuit Huizingen en de "Doortrapt en verrassend"-wandeling vanuit het CC De Cam in Wezembeek-Oppem. Vanuit een aantal maneges vertrokken paardenwandelingen. Opvallend in het aanbod in Vilvoorde is "Varend erfgoed" met 11 historische boten die zich op het Zeekanaal bevinden.

"Voorlopig enkel wat borden weggehaald"

Ten tijde van de Gordel werden in diverse faciliteitengemeenten steevast spijkers op de weg gestrooid en wegwijzerborden weggehaald of verdraaid. Ook vorig jaar bij de eerste editie van het Gordelfestival was dat in beperkte mate nog het geval.

"Vandaag zijn -voorlopig- enkel in Sint-Genesius-Rode een paar borden weggehaald. Dat euvel werd snel hersteld. Een fietser met een lekke band meldde dat er punaises op de weg lagen, maar dat bleek niet het geval", vertelt organisator Marc Van Der Beken (Bloso).

Meest gelezen