Bijna vijfde minder faillissementen tijdens zomervakantie

Tijdens de maanden juli en augustus zijn in België 1.129 ondernemingen over de kop gegaan, 18 procent minder dan in de zomervakantie van 2013. "De positieve tendens van het afnemend aantal faillissementen lijkt hiermee bevestigd", zo meldt het handelsinformatiekantoor Graydon. In het Waals Gewest is de daling echter nog niet ingezet.

Dit jaar lag, behalve in februari, het aantal faillissementen al elke maand lager dan vorig jaar, toen record na record gebroken werd. Het totale aantal faillissementsuitspraken (7.093) ligt na 8 maanden dan ook meer dan 6% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal jobs dat door faillissementen in gevaar komt, is met 2,3% gedaald tot 16.675 bedreigde banen in de periode januari-augustus.

"Dit zijn positieve signalen die wijzen op een voorzichtig economisch herstel", zegt Filip Hendrickx, specialist bedrijfsinformatie bij Graydon. "Maar we moeten wel realistisch blijven: het faillissementsniveau ligt ook vandaag nog een stuk hoger dan in de jaren voorafgaand aan het recordjaar 2013."

Grote regionale verschillen

Er zijn ook grote regionale verschillen. In Vlaanderen en Brussel is de daling al enkele maanden ingezet, maar in het Waals Gewest lopen het aantal faillissementen en de hoeveelheid bedreigde banen nog altijd op. "Onderzoek en evoluties in het verleden tonen aan dat een verandering van de algemene economische situatie zich eerst in Vlaanderen laat voelen, waarna de andere landsdelen volgen", aldus Hendrickx.

Wat de sectoren betreft, daalt het aantal faillissementen in de horeca, de transportsector, de kleinhandel en de handel in auto's. In de bouwsector blijft het aantal faillissementen nagenoeg op het hoge niveau van vorig jaar, terwijl er bij de groothandel nog een lichte stijging is.

Meest gelezen