Niet alle redders kunnen drenkeling reanimeren

Tientallen redders kunnen met moeite een drenkeling redden. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen op basis van een onderzoek van de KU Leuven.

Het departement Bewegingswetenschappen van de universiteit testte de voorbije twee jaar 616 redders van Vlaamse zwembaden en -vijvers. De redders, die allen een diploma van redder hebben, moesten een drenkeling, een volwassen man, reanimeren.

De proefpersonen haalden een gemiddelde van 66 procent. "Eerder een bedroevende score", ondanks de jaarlijkse verplichte bijscholing.

71 procent van de ondervraagden gaf aan na de studie nooit een reanimatie uitgevoerd of geoefend te hebben, onder hen ook mensen die al tientallen jaren redder zijn. Hoofdzakelijk de oudere en "professionele" redders scoorden slecht in het onderzoek.

Bloso, dat instaat voor de opleiding tot redder, onderzoekt hoe het niveau van de Vlaamse redders opgekrikt kan worden.

"Cijfers niet realistisch"

Het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB) plaatst echter grote vraagtekens bij het onderzoek. Eigen cijfers geven volgens het ISB een ander beeld, zo zou bijna de helft van de zwembaden minstens jaarlijks extra oefenmomenten organiseren. "Dat zeven op de tien redders sinds de opleiding nooit meer geoefend zou hebben, lijkt ons niet realistisch", klinkt het.

Bovendien is de focus van het onderzoek volgens het ISB te eng, redder zijn draait volgens de organisatie om meer dan reanimeren alleen. "Gezien het beperkt aantal verdrinkingen in Vlaanderen is het duidelijk dat onze redders hun taken wel naar behoren uitvoeren", aldus het ISB. "Niettemin is het onderzoek een duidelijk signaal voor de sector die zich nog meer bewust moet zijn van het belang van bijscholingen", klinkt het nog in het persbericht.

Meest gelezen