Richard Branson opent conferentie rond duurzaam ondernemen en produceren

In de Antwerpse Stadsschouwburg heeft de bekende bedrijfsleider en filantroop Sir Richard Branson het driedaagse evenement i-SUP geopend, een conferentie van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) rond duurzaam ondernemen en produceren.

"Het is mijn ambitie om op niet al te lange termijn vliegtuigen te laten vliegen op niet-vervuilende brandstof en ook mijn ruimtevaartproject wordt nagenoeg CO2-neutraal."

Eregast Branson, onder meer bekend van de door hem opgerichte Virgin Group, kwam er een pleidooi houden om ondernemerstalent meer in te zetten bij het zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld het klimaatprobleem.

Hoewel Branson actief is in vervuilende sectoren als luchtvaart en zelfs ruimtevaart, probeert hij tegelijkertijd om zijn ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen. "Ik voel een grote verantwoordelijkheid", zegt hij. "Het is mijn ambitie om op niet al te lange termijn vliegtuigen te laten vliegen op niet-vervuilende brandstof en ook mijn ruimtevaartproject wordt nagenoeg CO2-neutraal."

Branson toonde zich dan wel een voorstander van overheidsinvesteringen in innoverende technologieën en onderzoek rond duurzame energie, zijn boodschap was toch vooral gericht naar de vele ondernemers in het publiek die in hem een voorbeeld zien. "Met zoveel ondernemerstalent in de wereld moeten we ervoor kunnen zorgen dat het leven binnen honderd jaar nog steeds even aangenaam blijft."

De komende twee dagen komt op de i-SUP-conferentie onder meer geothermie aan bod, het gebruik van aardwarmte als energiebron. VITO voert daar immers momenteel onderzoek naar.

Maandag kwam de Noorse professor Arild Rødland alvast een lans breken voor de technologie door te stellen dat, mits enig verder onderzoek en investeringsbereidheid, geothermie hét alternatief zou kunnen worden voor fossiele brandstoffen.

"Jammer genoeg zijn de bestaande producenten van olie en gas momenteel zo bang om hun winsten te verliezen dat ze dit afremmen", aldus Rødland.

Meest gelezen