Brussels procureur-generaal viseert uitkeringen Syriëstrijders

Voormalig federaal procureur Johan Delmulle richt ook als Brussels procureur-generaal zijn vizier op de Belgen die naar Syrië vertrokken zijn om te strijden in de rangen van Islamitische Staat (IS). In zijn eerste mercuriale kondigt hij aan hun sociale uitkeringen te laten intrekken en zelfs te laten terugvorderen. Vzw's die een rol hebben gespeeld in het ronselen van Syrië-strijders en hun wettelijke verplichtingen niet nakomen, kunnen dan weer ontbonden worden.

"De recente gruwelijke feiten gepleegd door de zogenoemde Islamitische Staat, kunnen niemand onberoerd laten", zegt de procureur-generaal bij de opening van het gerechtelijk jaar. "We moeten hier zeer krachtdadig en met vereende krachten tegen optreden. Om die reden start mijn ambt, in samenwerking met het federaal parket, het project BELFI op."

In het kader van dat project zal de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) nagaan welke Belgische onderdanen die naar Syrië getrokken zijn, hier nog werkloosheids-, OCMW- of ziekte-uitkeringen of kindergeld genieten, aldus de magistraat.

"De FGP zal daarvan telkens proces-verbaal opstellen en de arbeidsauditeur op de hoogte brengen, zodat die de betrokken sociale organismen kan verwittigen. Die kunnen dan niet alleen de uitkeringen intrekken, maar ook de reeds gestorte sommen terugvorderen."

Vzw's gecontroleerd

Tegelijkertijd wordt ook een aantal vzw's die een rol zouden gespeeld hebben bij het ronselen van Syriëstrijders, onder de loep genomen. Als zij hun wettelijke verplichtingen niet nakomen, bijvoorbeeld door geen of een valse boekhouding neer te leggen, door geen ledenlijst of geen verslagen van hun algemene vergadering bij te houden, zal ook daarvan proces-verbaal worden opgemaakt en overgemaakt aan het parket.

"Dat kan leiden tot een terechtwijzing, de aanduiding van een voorlopig bewindvoerder, een veroordeling of zelfs een gerechtelijke ontbinding", klinkt het bij Delmulle.

Ook buitenland neemt maatregelen

Ook in het buitenland treedt de overheid hard op tegen "jihadgangers". Vorige week nam de Nederlandse politie de paspoorten van twee gezinnen af, van wie vermoed werd dat ze naar Syrië wilden reizen om er aan de zijde van IS te gaan vechten. Het was voor het eerst dat hele gezinnen hun reispapieren kwijtraken.

Volgens de Nederlandse minister van Justitie, Ivo Opstelten, werden tot nu toe 22 mensen die op het punt stonden om naar Syrië te vertrekken, tegengehouden. Voorts zijn 33 paspoorten ingehouden en van 30 mensen is de uitkering of studiefinanciering stopgezet.

De Britse premier David Cameron heeft eveneens aangekondigd de Syriëstrijders hard te zullen aanpakken. Hij wil nieuwe wetten door het parlement krijgen die de politie toelaat paspoorten af te nemen van vermoedelijke IS-rekruten.

"We zullen specifieke en doelgerichte wetgeving introduceren die de politie tijdelijk de bevoegdheid geeft om een paspoort in beslag te nemen aan de grens en de betrokkene na te trekken", verklaarde Cameron in het parlement.

Meest gelezen