"Tusk wordt Europees president, maar hou het voor jezelf"

Donald Tusk wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad, ook wel de president van Europa genoemd. De Poolse premier volgt Herman Van Rompuy op die de functie de voorbije 5 jaar voor zijn rekening nam. Van Rompuy verklapte het nieuws vanavond voor het oog van de camera's. Intussen is het nieuws bevestigd. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini wordt de nieuwe hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken. België heeft nog steeds geen nieuwe Europees commissaris voorgesteld.
Tusk, Van Rompuy en Mogherini

Niemand minder dan Van Rompuy zelf stuurde de bevestiging van de benoeming van Tusk vanavond per ongeluk de wereld in. Voor het oog van de camera's stelde de Cypriotische president Nikos Anastasiadis hem vanavond een opmerkelijke vraag: "Ik begrijp dat Donald in orde is?". Daarop antwoordde Van Rompuy: "Ja, maar hou het voor jezelf."

Intussen is de benoeming van Tusk ook officieel bevestigd. Daarmee komt een einde aan een lange periode van onderhandelen waarbij met heel wat Europese regionale en politieke evenwichten rekening moest worden gehouden.

Dat Tusk voorzitter van de Europese Raad wordt, is enigszins opmerkelijk. Polen behoort niet tot de eurozone. Bovendien spreekt hij geen Engels of Frans. Toch kon hij op de steun van onder anderen de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel rekenen.

Tusk noemt zijn benoeming "zeer belangrijk voor Polen". Hij is één van de eerste politici uit het voormalige Oostblok die een Europese topfunctie in de wacht sleept. Eerder was zijn landgenoot Jerzy Buzek voorzitter van het Europees Parlement.

Federica Mogherini

Niet alleen de naam van de nieuwe president van Europa is bevestigd, ook die van de nieuwe hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken is officieel bekendgemaakt. De eer is zoals verwacht weggelegd voor de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. Zij volgt de Britse politica Catherine Ashton op.

Mogherini staat bekend als een vertrouweling van de Italiaanse premier Matteo Renzi. Ze was de uitgesproken kandidaat van de Europese sociaaldemocraten. Verschillende Oost-Europese landen tekenden evenwel lange tijd verzet tegen haar aan omdat ze een weinig kritische houding tegenover Rusland zou aannemen.

"Ik heb twintig jaar ervaring in buitenlands beleid", reageert Mogherini zowel in het Frans als het Engels op haar benoeming. Naar eigen zeggen behoort ze tot een nieuwe politieke generatie. "Het is goed dat deze generatie in de Europese instellingen is vertegenwoordigd. Ik ben me bewust van de immense uitdagingen die me te wachten staan. Als je met een kompas een cirkel rond Europa trekt, zie je alleen maar crises."

Van Rompuy beklemtoont dat beide beslissingen op de unanieme instemming van de staatshoofden en regeringsleiders konden rekenen. Midden juli mislukte een eerste poging om een consensus los te weken over de twee topbenoemingen.

Meest gelezen