Nieuw op 1 september

Vanaf vandaag worden familiale geschillen weggetrokken bij de vrederechter. Ze verhuizen naar familierechtbanken. Er is ook een nieuw energielabel voor stofzuigers en moslima's krijgen een eigen lifestylemagazine. Touristil-tabletten worden uit de handel genomen. We zetten nog eens alle nieuwigheden op 1 september op een rijtje.

Oprichting familierechtbank zorgt voor wijzigingen bij vrederechter

Familiale geschillen worden vanaf vandaag niet meer door de vredegerechten behandeld. Ze verhuizen naar de nieuwe familierechtbanken, die speciaal zijn opgericht voor betwistingen rond bijvoorbeeld echtscheidingen en onderhoudsgeld. Toch wordt de rol van de vrederechters uitgebreid. Momenteel behandelen ze geschillen waarbij een particulier betrokken is tot 1.860 euro. Vanaf vandaag wordt die grens opgetrokken tot 2.500 euro.

Nieuw energielabel voor stofzuigers

Voortaan is het maximaal vermogen van stofzuigers beperkt tot 1.600 watt en krijgen toestellen een nieuw label. Dat is het gevolg van een nieuwe Europese richtlijn rond het energieverbruik van stofzuigers.

Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop is het vermogen van de stofzuigers niet de doorslaggevende factor voor de prestaties van het toestel. Een hoog vermogen houdt vooral een hoger energieverbruik in. De nieuwe Europese richtlijn maakt daar een eind aan: stofzuigers mogen voortaan nog een maximaal vermogen van 1.600 watt hebben, vanaf september 2017 wordt dat verder verlaagd naar 900 watt.

Het nieuwe Europese energielabel houdt rekening met het verbruik en enkele andere belangrijke parameters. Niet alleen zal het de energieklasse weergeven (A tot G), maar ook het jaarlijks energieverbruik (maximaal 62 kWh per jaar) en de doeltreffendheid op zowel harde vloeren als op tapijt vermelden.

Lifestylemagazine voor moslima's in Vlaanderen en Nederland

Moslima's in Vlaanderen en Nederland hebben vanaf vandaag een eigen magazine: AYA Lifestyle. In het nieuwe vrouwenblad komen dezelfde thema's aan bod die ook in de reeds bestaande vrouwenbladen worden behandeld, al zal AYA Lifestyle meer aandacht hebben voor levensbeschouwelijke thema's. Het tijdschrift zal vier keer per jaar verschijnen.

AYA Lifestyle presenteert zich als een magazine voor moslima's "in overeenstemming met hun geloof en interesses. Vol informatie en inspiratie over mode, beauty, kunst, reizen, koken, carrière, gezin, levensbeschouwing en zoveel meer."

Het tijdschrift focust zich vooral op moslima's omdat "deze doelgroep tot nu toe te weinig werd aangesproken". Maar het magazine wil ook niet-moslima's kennis laten maken met "de leefwereld van hedendaagse moslima's".

Motilium-zetpillen 60 mg en Touristil-tabletten uit de handel

Vanaf vandaag zijn er geen Motilium-zetpillen 60 mg en Touristil-tabletten meer verkrijgbaar in ons land. Dat is een gevolg van een beslissing van de Europese Commissie. Reden hiervoor is de bezorgdheid die gerezen was over de bijwerking van het bestanddeel domperidon voor het hart.

De vergunningen voor het in de handel brengen van orale formuleringen met een dosis hoger dan 10 mg, rectale formuleringen met een dosis van 10 mg en 60 mg, en combinatiemiddelen die domperidon/cinnarizine bevatten worden ingetrokken. Europa vraagt ook dat de bijsluiters voor de medicijnen worden aangepast.

Sinds eind november 2013 zijn domperidonbevattende geneesmiddelen in België enkel nog op medisch voorschrift verkrijgbaar.

Consumenten kunnen groepsvordering aanspannen

Consumentenorganisaties kunnen vanaf vandaag een groepsvordering, ook bekend als de zogenaamde "class action suit", aanspannen tegen een onderneming als ze menen dat ze in groep benadeeld zijn. Bedoeling van de wet is de door een onderneming veroorzaakte schade die een groep consumenten geleden heeft, te herstellen. De wet geldt wel enkel als de onderneming in kwestie een contractuele inbreuk heeft gepleegd of als een Belgische of Europese wet werd overtreden.

De wet omvat twee sporen. Als de rechter de vordering ontvankelijk verklaart, moet hij bepalen hoe de groep van consumenten gevormd wordt. Dat kan door middel van een "opt in"- of "opt out"-methode. Dan gaat ook een verplichte onderhandelingsfase van start. Als de twee partijen daarbij tot een akkoord komen, moet de rechter dat akkoord enkel homologeren. Geraken de onderneming en de consumenten er niet uit, dan moet de rechter alsnog een geschilprocedure opstarten. Ondernemingen kunnen onderling dus geen "class action suits" aanspannen.

De wet duidt individuele consumenten niet als procespartij aan. Die rol wordt vervuld door een groepsvertegenwoordiger, zoals bijvoorbeeld een consumentenvereniging. Advocaten kunnen niet optreden als groepsvertegenwoordiger: zij kunnen de groepsvertegenwoordiger enkel bijstaan.

Enkel de Brusselse rechtbank is bevoegd voor deze materie. Bedoeling hiervan is de rechtspraak zo uniform mogelijk te maken en een zekere expertise op te bouwen. In de Verenigde Staten is de "class action suit" al langer ingeburgerd. Ook in verschillende Europese landen, zoals Nederland en Duitsland, bestaan die groepsvorderingen al langer.

Meest gelezen