Code rood voor IJslandse vulkaan ingetrokken

IJsland heeft het alarmniveau over de vulkaan Bárdarbunga verlaagd naar code oranje. Nadat de vulkaan begon uit te barsten had de IJslandse weerkundige dienst code rood afgegeven. Maar de uitbarsting lijkt nu zo mee te vallen dat er geen groot gevaar is voor het vliegverkeer. Wel blijft het luchtruim tot 1.500 meter boven en 5,5 kilometer rond de vulkaan afgesloten

Wetenschappers melden dat de Bárdarbunga is uitgebarsten via een spleet van 1 kilometer lang. Doordat de druk over zo'n groot oppervlak verdeeld is, is de lava zonder veel explosieve activiteit vrijgekomen.

"Onze wetenschappers houden alles vanop een veilig afstand in de gaten", klinkt het. "Voorlopig is er geen gevaar en is er geen vulkaanas opgemerkt in de lucht." Op de Bárdarbungavulkaan werd de voorbije week duizenden aardschokken vastgesteld.

In 2010 werd het internationale luchtverkeer een week lang ernstig verstoord door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Meer dan 100.000 vluchten werden geannuleerd en het Europese luchtruim werd vijf dagen lang gesloten uit vrees dat de vulkaanas de motoren van vliegtuigen zou beschadigen.

Een eventuele herhaling van dat scenario is onwaarschijnlijk. Door een wijziging in het Europees luchtvaartbeleid kunnen luchtvaartmaatschappijen en nationale luchtvaartregulatoren zelf beslissen of ze uitvliegen of niet.

"Alleen lokale hinder"

De snelheid en de seismische activiteit waarmee de magma zich de voorbije dagen voortplantte over een afstand van meer dan 40 km in de aardkorst, is in de wetenschappelijke waarnemingen erg uitzonderlijk, zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ook de vervorming die aan het aardoppervlak werd gemeten is bijzonder groot. "Dankzij de goed uitgeruste IJslandse vulkaanobservatoria is deze gebeurtenis nu al één van de best gedocumenteerde vulkaanuitbarstingen in de voorbije jaren", luidt het.

Het meest plausibele scenario volgens de Brusselse universiteit is nu dat de magmastroom zal stilvallen en de lava nog één of enkele dagen aan het oppervlak zal komen, zodat er zich een lavastroom vormt. Dit zou alleen lokale hinder veroorzaken, met mogelijk wegen die worden overstroomd. Maar de wetenschappers sluiten een uitbarsting van de Bárdarbunga, of de nabijgelegen Askja nog niet helemaal uit.

Meest gelezen