Obama: "Focus in strijd tegen IS ligt op Irak"

De Amerikanen zetten hun acties tegen de terroristische groepering IS in het noorden van Irak voort. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama verklaard. Uit Syrië - waar IS sterk staat en strijdt tegen het regime van Bashar al-Assad - blijven de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen weg. Toch is er ook een stabiele situatie in Syrië nodig om de dreiging van IS het hoofd te bieden, vindt Obama.
AP2014

Het is duidelijk dat de Amerikaanse president niet zomaar koste wat het kost militair wil tussenkomen tegen IS. Voor Obama ligt de prioriteit in Irak waar hij in de eerste plaats de Amerikanen ter plaatse wil beschermen tegen de dreiging van IS. Daarvoor zijn de Amerikaanse luchtaanvallen in het noorden van Irak nodig, maar Obama liet verstaan vooral een politieke oplossing te willen.

Die politieke oplossing bestaat voor Obama in het vormen van een eenheidsregering in Bagdad. Daar wordt aan gewerkt, maar voorlopig is de sjiiet Nouri al-Maliki nog steeds (ontslagnemend) premier van Irak en die heeft de steun van de soennitische minderheid in het land kwijtgespeeld.

Niet alleen in de Iraakse regering wil de Amerikaanse president een brede coalitie, ook in de hele regio zoekt hij politieke bondgenoten, niet in het minst bij de soennieten want een deel van hen zoekt en vindt steun bij IS in hun ongenoegen over de regering in Bagdad.

(Nog) geen aanvallen in Syrië

IS voert niet alleen strijd in Irak, maar ook tegen het regime van Bashar al-Assad in Syrië. De Amerikanen staan in de burgeroorlog in Syrië echter niet aan de kant van de Syrische regering en IS bestrijden zou dus in de kaarten kunnen spelen van Assad. En toch moet er ook voor Syrië een oplossing komen en moet de situatie daar stabieler worden, wil de strijd tegen IS lukken, vindt Obama.

"We hebben nog geen strategie voor Syrië", zei de Amerikaanse president echter. Ondanks geruchten, plannen de Amerikanen dus nog geen aanvallen tegen IS in Syrië. Voor een uitbreiding van de militaire operaties wil Obama overigens de steun van het Congres in Washington. Maar de Amerikaanse president heeft zijn minister van Defensie Chuck Hagel wel de opdracht gegeven om "een waaier aan opties voor te bereiden" in de strijd tegen IS.

Obama trekt ook nog steeds de kaart van de "gematigde oppositie" tegen Assad. "Ik wil niet kiezen tussen ofwel het regime van Assad ofwel IS in Syrië", aldus Obama.

Het is voor de Amerikaanse president kennelijk zaak om een moeilijke evenwichtsoefening te maken en vooral een politieke oplossing te zoeken voor de IS-dreiging zonder dat machtsvacuüms worden opgevuld door deze of gene extremistische groepering, eerder dan zich zomaar in een militair verhaal te storten.

Meest gelezen