Belgische archeologen ontdekken Romeinse resten in Turkije

Archeologen van de KU Leuven hebben een vrij groot Romeins gebouw ontdekt in Turkije met daarin gebruiksvoorwerpen, die eruit zien "alsof ze gisteren nog gebruikt werden”. De vondst werpt nieuw licht op het verenigingsleven in de Klassieke Oudheid.

In de Turkse regio Pisidië, op zo’n 110 kilometer van de populaire badplaats Antalya, bevindt zich de Romeinse stadsruïne Sagalassos. Een team van de KU Leuven is er al heel de zomer opgravingen aan het doen en heeft onder meer een vrij groot Romeins gebouw ontdekt met grote deuren en in het midden een fontein.

In drie kamers van het gebouw hebben de archeologen grote hoeveelheden achtergelaten gebruiksvoorwerpen gevonden die er bij lagen “alsof ze gisteren nog gebruik werden” (foto onder). Het gaat om lepels, glazen kruiken en drinkbekers, olielampen en veel tafelwaar in keramiek. Heel wat schalen en kommen zijn nog intact en liggen ondersteboven, vaak met de etensresten er nog in.

“Het lijkt er dus op dat hier een gemeenschappelijke maaltijd heeft plaatsgevonden waar tientallen personen aan deelnamen. De tafels werden om één of andere reden niet afgeruimd, maar omgegooid en zo achtergelaten”, klinkt het in een persbericht. De aard van het gebouw en de groepsmaaltijd doen vermoeden dat het ging om een artisanale gilde of een religieus of sociaal genootschap.

Dergelijke genootschappen kwamen vaak voor in de Oudheid en waren heel belangrijk voor het gewone leven in Sagalassos. Het is echter de allereerste vondst van dergelijk gebouw in Turkije. De resten omvatten een schat aan informatie. Naast het gebruikte servies kunnen onderzoekers ook met de gevonden etensresten aan de slag.

Daarnaast hebben de Leuvense onderzoekers ook een kookfornuis uit de zesde eeuw na Christus ontdekt in een pottenbakkersatelier (foto boven). Het gaat om een eenvoudige vierkante constructie van zware stenen, dakpannen en bakstenen, samengehouden door modderplaaster. Onderzoek wijst uit dat in deze potten vooral pappen en stoofpotjes werden bereid.

Meest gelezen