"Onomkeerbare schade door klimaat dreigt"

Als er niet snel actie wordt ondernomen tegen de opwarming van de aarde dreigt er "onherstelbare schade voor de planeet". Dat staat in een uitgelekt onderzoek van de VN-organisatie tegen klimaatsverandering IPCC.

Het verslag van 800 wetenschappers uit de hele wereld is nog niet officieel, maar het persbureau Bloomberg heeft al wel een kopie in handen gekregen. Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties wil voorlopig niet reageren op de publicatie.

Volgens Bloomberg is de boodschap duidelijk: als er niet sneller wordt opgetreden tegen de uitstoot van fossiele brandstoffen dreigt er onherstelbare en onomkeerbare schade voor onze planeet.

De klimaatverandering is nu al een feit en is meetbaar in alle oceanen en alle continenten, en de gevolgen zullen dan ook wereldwijd zijn, waarschuwt het IPCC.

Het gaat ook over geld: de kostprijs van de gemiddelde stijging van de temperatuur met 2,5° Celsius boven het niveau van voor de Industriële Revolutie in de 18e eeuw, zou kunnen oplopen tot 2% van het wereldwijde inkomen, heeft het IPCC becijferd. Zelfs als die stijging van de temperatuur onder de 2° blijft, zoals in de doelstellingen van het rapport staat, zou de globale consumptie in 2030 dalen met 1,7%, tot 3,4% in 2050 en tot 4,8% in 2100.

Ter vergelijking: sinds 1880 is de gemiddelde temperatuur op aarde al opgelopen met 0,85°. Dat is sneller dan bij de klimaatwijziging die 10.000 jaar geleden het einde van de laatste ijstijd inluidde.

"Zware gevolgen voor iedereen"

Het rapport van 127 pagina's gaat ook uitvoerig in op de gevaren van een voortschrijdende klimaatverandering. Dat zou de opbrengst van de landbouw en dus de voedselvoorziening kunnen aantasten, leiden  tot een gevoelige stijging van het zeeniveau, het afsmelten van gletsjers en meer en zwaardere hittegolven.

Het smelten van de ijskap op Groenland zou het zeepeil met zeven meter kunnen doen stijgen. Dat zou steden als Miami en Bangkok kunnen bedreigen, maar ook hele eilandstaten zoals de Maldiven in de Indische Oceaan en Kiribati en Tuvalu in de Stille Oceaan.

De oogsten van basisvoedsel zoals tarwe, mais en rijst zouden fors kunnen dalen, vooral dan in tropische gebieden.

Maatregelen uitstellen zal de strijd tegen de klimaatverandering enkel nog duurder maken, waarschuwt het verslag. Als er tegen 2030 geen extra maatregelen komen, zouden de kosten daarvan tegen 2050 met 44% verhoogd worden.

Meest gelezen