Federale onderhandelaars hebben gepraat over centen

Open VLD, CD&V, N-VA en MR zijn vandaag in de Kamer bijeengekomen om te praten over de topics begroting, economie, financiën en werk uit de formateursnota. Er moet ruim 17 miljard bespaard worden, de partijen willen een lastenverlaging en tegen wanneer komt er een begroting in evenwicht? Knopen werden er niet doorgehakt, want het ging nog maar om de "eerste lezing" van de formateursnota.

Tot kort voor middernacht hebben de onderhandelaars gepraat over de kern van de zaak: geld. Ze hadden het over de begroting en maatregelen om de werkgelegenheid en de economie te stimuleren. De coalitie op til is centrumrechts en die wil besparen.

"Het moet vooral een economisch zinvol verhaal zijn waar we met deze unieke coalitie de ambitie moeten hebben om te besparen bij de overheid en niet te makkelijk kijken naar nieuwe inkomsten. Jobcreatie en groei zijn belangrijk", wist Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten te zeggen.

Lastenverlagingen en begroting in evenwicht

Bovenop de besparingen willen de toekomstige regeringspartners ook nog eens de lasten voor de bedrijven verlagen. Dat staat ook in de nota van de coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR), maar voor N-VA is dat kennelijk niet genoeg. Die partij schuift nog eens 3 tot 4 miljard extra naar voren, te financieren met een indexsprong en een begroting later in evenwicht, stond in De Morgen te lezen.

Die uitspraak leidde bij aanvang van de gesprekken vandaag tot enige wrevel. "Ik ken de programma's van alle partijen van voor de verkiezingen, dat is niets nieuws", liet Kris Peeters optekenen. Bovendien wil Europa dat onze begroting al in 2016 in evenwicht is.

De liberalen willen in principe ook wel een drastische lastenverlaging, maar toch niet ten koste van alles, zo liet Didier Reynders van de Franstalige liberalen van MR verstaan.

"We moeten ook inspanningen leveren voor de koopkracht van de mensen met een laag loon." Er was de afgelopen dagen dan ook kritiek gekomen dat de federale onderhandelingen te veel zouden focussen op maatregelen voor de werkgevers en niet voor de werknemers. Als enige Franstalige partij aan de federale tafel voelt MR natuurlijk ook wel de hete adem van de linkse oppositie.

Wie wordt Eurocommissaris?

Ons land heeft nog steeds niemand aangeduid voor de post van commissaris in de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker en de tijd begint daarvoor toch echt wel te dringen.

In De Tijd liet CD&V-politica Marianne Thyssen vandaag verstaan kandidaat te zijn. Juncker kijkt ook in haar richting want hij heeft vrouwen nodig in zijn Commissie. Voor haar zou de post Mededinging klaar liggen, belangrijk voor CD&V want via haar zou dan het hele Arco-verhaal passeren. De vorige Europese Commissie vernietigde de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten. Maar dan zou CD&V op minder ministerposten in de Belgische regering aanspraak maken.

"Het gaat vandaag over inhoud en niet over ministerpostjes of over het commissariaat. Over postjes wordt niet gesproken rond de tafel", verklaarde Kris Peeters voor de camera.

Morgen staan de pensioenen en de sociale zekerheid op het programma. Coformateurs Kris Peeters en Charles Michel hopen tegen eind deze week klaar te zijn met de eerste bespreking van hun nota.

Meest gelezen