"Reëel risico op stroomtekort komende winter"

Er is komende winter wel degelijk een verhoogd risico op stroompannes. Dat zegt hoogspanningsnetbeheerder Elia. Volgens Elia is de situatie vandaag door het uitvallen van drie kerncentrales aanzienlijk slechter dan in 2013. Het heeft daarom samen met regulator CREG de elektriciteitsleveranciers aangepord tot evenwicht in hun portefeuille.

Vorig jaar werd in ons land minder elektriciteit verbruikt, zo blijkt uit de jaarcijfers van de vier energieregulatoren. Het lagere verbruik is het gevolg van de economische situatie, de weersomstandigheden en de opkomst van lokaal geproduceerde energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen. De verbruikspiek, daarentegen, neemt wel nog steeds toe.

En dat baart Elia zorgen. De verbruikspiek is immers een belangrijke indicator van een eventueel stroomtekort tijdens de komende wintermaanden. Door de stillegging van Tihange 2 en Doel 3 en sinds kort ook Doel 4 is de helft van de nucleaire capaciteit in ons land buiten gebruik. Door die verminderde capaciteit zal hoogspanningsnetbeheerder Elia tijdens piekmomenten moeten ingrijpen op het net.

Een van de manieren om dat te doen, is de elektriciteitsleveranciers aan te sporen tot evenwicht in hun portefeuille. Dat kan via een onevenwichtstarief dat bij een stroomtekort zowat honderd keer hoger ligt dan normaal. De elektriciteitsleveranciers zullen dan 4.500 euro per MWh moeten betalen voor elektriciteit die door hun klanten verbruikt wordt, maar die niet binnen hun portefeuille geproduceerd of ingevoerd wordt.

De "boete" moeten ze betalen aan diegene van wie de elektriciteit komt. "Dit is een mechanisme dat zeer sterk aansporend werkt, en waarvan de kost uiteindelijk nul is. Diegene met een tekort betaalt aan diegene met een overschot", aldus Jacques Vandermeiren, CEO van Elia.

"Alleen in allerslechtste geval loskoppeling van het net"

Vorig jaar werd het productietekort door het stilleggen van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 opgevangen door een verhoogde invoer van elektriciteit.

Maar volgens Elia zal er pas eind november een eindrapport beschikbaar zijn in verband met de testen in Doel 3 en Tihange 2. Daarna volgt nog een onderzoek door experts van het FANC (Federaal Agentschap Nucleaire Controle) waardoor de centrales zo goed als zeker deze winter niet meer beschikbaar zullen zijn.

Indien het tijdens windstille en koude periodes dan toch tot een stroomtekort komt, dan zullen alleen in het "allerslechtste geval" bepaalde gebieden van het stroomnet losgekoppeld worden. Volgens Elia echter zal dit "op een ordentelijke manier" gebeuren. Vanaf november zal dagelijks informatie verschijnen op de website www.winterklaar.be.

Vorig jaar daalde overigens ook het aardgasverbruik met 1,3 procent. Die daling is het gevolg van het lagere verbruik bij de industriële afnemers en het lagere verbruik bij de productie van elektriciteit.

De aardgasbevoorrading van ons land is daarbij sterk veranderd. Waar het Verenigd Koninkrijk vroeger aardgas leverde is het nu afnemer geworden. De gasstromen vanuit Nederland en Noorwegen daarentegen zijn sterk gestegen. Ook Duitsland werd in 2013 een kleine invoerder, terwijl het in 2011 nog een afnemer van aardgas uit ons land was.

Meest gelezen