Politie is filmen met smartphones beu

Twee agenten van de Brugse politie hebben een klacht ingediend omdat hun interventie tijdens een ruzie op een terras werd gefilmd en online geplaatst. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad vandaag. De Brugse korpschef steunt het duo. Ook Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale politie, zegt de wrevel te begrijpen.

Het incident deed zich voor op een Brugs terras, toen er een ruzie ontstond tussen een ontevreden klant en een uitbater van een bistro. Een omstaander filmde het gebeuren en plaatste het filmpje op het internet. Tegen dat filmpje hebben de twee agenten nu een klacht ingediend.

"De politie fotograferen en filmen mag inderdaad, bijvoorbeeld als bewijsmateriaal om een klacht in te dienen bij ons", zegt Diane Reynders van het Comité P, het controleorgaan van de politiediensten. "Maar er stelt zich wel een probleem zodra die beelden worden verspreid. Dat is een inbreuk op de privacy van de betrokkenen", aldus Reynders. 

Ook de privacycommissie bevestigt dat: "Het verspreiden van beelden met herkenbaar gefilmde personen is strafbaar", aldus Eva Wiertz van de privacycommissie in "De ochtend". "Daar kan in sommige gevallen van afgeweken worden, bijvoorbeeld de pers die het maatschappelijk belang inziet van een filmpje."

"Willen niet aanvaarden dat burgers continu controleren"

De Brugse korpschef Dirk Van Nuffel steunt alleszins zijn agenten: "We kunnen én willen niet aanvaarden dat die controle door gelijk wie gebeurt en dat die filmpjes dan voor eeuwig en altijd op het internet staan."

Bovendien wordt er volgens Van Nuffel met twee maten en twee gewichten gerekend: "Aan de Westkust probeert men al langer om interventies te filmen met zogeheten bodycams, kleine camera's op de borstzak of de pet van de politie. Als de politie de burgers niet mag filmen, waarom mogen de burgers dat dan wel?"

Commissaris-generaal Catherine De Bolle verstaat de situatie: "Transparantie is één van mijn stokpaardjes: de bevolking mag zien hoe de politie op het terrein werkt. Maar anderzijds is het voor niemand leuk om constant gefilmd te worden."

De maker van het filmpje riskeert alvast een geldboete van 100 tot - in theorie - 100.000 euro, al is dat weinig waarschijnlijk.

Meest gelezen