"Birdman" van Iñárritu opent de Mostra

Alejandro González Iñárritu mag vanavond het Filmfestival van Venetië openen met zijn nieuwe film, de zwarte komedie "Birdman". Het is de eerste van een lange reeks auteursfilms die te zien zullen zijn op het oudste filmfestival ter wereld. Deredactie zet een aantal blikvangers op een rij.

"Birdman or the unexpected virtue of ignorance" is de eerste van een lading Amerikaanse films. Geen Hollywoodproducties, wel bijna allemaal "indies". "Birdman" is de opvolger van "Amores perros", "Babel" en "Biutiful". In de zwarte komedie vertolkt Michael Keaton een acteur op zijn retour. Hij dankt zijn roem als vertolker van een superheld, maar moet nu worstelen om toch iets van zijn status te vrijwaren. "Birdman" is een technisch huzarenstukje: de film lijkt te bestaan uit één lange take.

Twee keer Al Pacino...

Een opvallende aanwezige in Venetië is Al Pacino. De Amerikaanse acteur met Italiaanse roots kreeg drie jaar geleden al een ere-Gouden Leeuw op het festival. Dit jaar wordt er een hele dag aan hem gewijd. Op 30 augustus wordt "Manglehorn" in competitie voorgesteld. Pacino speelt de titelrol: een vereenzaamde smid die nog altijd treurt om het verlies van zijn grote liefde. Buiten competitie is Pacino te zien in "The humbling", een verfilming van het boek van Philip Roth. Hij speelt een oude acteur die een relatie begint met een lesbische vrouw die half zo oud is als hij.

...en twee keer Benoît Poelvoorde

Gewoontegetrouw presenteert Venetië ook altijd een aantal Italiaanse films. Vooral "Hungry hearts" van Saverio Costanzo, een film die zich afspeelt in New York, wekt verwachtingen. Datzelfde geldt voor "Pasolini", weliswaar van de Amerikaanse regisseur Abel Ferrara, maar een Italiaans-Frans-Belgische coproductie. De film vertelt de laatste dagen van de invloedrijke, controversiële Italiaanse regisseur en dichter Pier Paolo Pasolini.

De Belgische eer moet verder worden hoog worden gehouden door Benoît Poelvoorde. Hij speelt de hoofdrol in twee competitiefilms. In "Trois coeurs" staat hij naast drie grote dames van de Franse cinema: Catherine Deneuve, haar dochter Chiara Mastroianni en Charlotte Gainsbourg. Daarnaast is hij ook te zien in de Belgisch-Franse coproductie "La rançon de la gloire", waarin het waargebeurde verhaal wordt verteld van twee mannen die de kist van Charlie Chaplin stelen om losgeld te kunnen vragen aan de familie.

Uitkijken naar de nieuwe van Fatih Akin

Cinefielen kijken ook uit naar "The cut", de nieuwe film van de Turks-Duitse regisseur Fatih Akin ("Gegen die Wand", "Auf der anderen Seite"). De film was eigenlijk bedoeld voor Cannes, maar enkele dagen voor de start van het festival trok Akin hem terug "om persoonlijke redenen".

"The cut" is het sluitstuk van een trilogie. In "Gegen die Wand" exploreerde Akin de liefde, in "Auf der anderen Seite" de dood, en in "The cut" wil hij het hebben over "de duivel", het slechte in de mens. Akin snijdt een gevoelig onderwerp aan: de Armeense genocide in het Ottomaanse Rijk.

Op 6 september worden de prijzen uitgereikt. Juryvoorzitter is componist Alexandre Desplat.

Meest gelezen