Bouwvakkers weer 40 uur per week aan de slag?

De bouwsector pleit voor een herinvoering van de 40-urige werkweek. Er moet ook flexibeler gewerkt kunnen worden in de rest van het jaar om de verloren tijd in de winter te recupereren en pieken op te vangen. Dat schrijft de krant De Tijd. De bonden vinden het geen goed idee en benadrukken dat er nu al 40 uur per week gewerkt wordt en er al grote flexibiliteit bestaat.
BELGA/KRAKOWSKI

De Confederatie Bouw lanceert de oproep zodat bedrijven meer uren kunnen presteren met het personeel dat ze in dienst hebben.

"Vandaag presteert een werknemer in een Belgisch bedrijf in het kader van een 38-urenweek zo'n 1.700 uur per jaar. Dat is in vergelijking met veel andere landen erg laag", klinkt het.

"In de bouwsector is het nog veel erger. Vooral door slechte weersomstandigheden kan in een bouwbedrijf maar 1.350 uur per jaar worden gewerkt", stelt de Confederatie. "Er zijn drastische maatregelen nodig. Zo niet vrezen we een nog snellere vernietiging van de tewerkstelling in onze sector."

Bonden: "Werken al 40 uur per week"

De bouwvakkers zouden wel extra betaald worden voor die 2 uur, benadrukt de Confederatie Bouw. Maar de vakbonden willen hoe dan ook niet weten van de herinvoering van de 40-urige werkweek. Dat zal niks oplossen, klinkt het.

"Laat ons duidelijk zijn dat wij in de bouw vandaag al 40 uur per week werken, maar op jaarbasis wordt dat omgezet naar een 38-urige werkweek via 12 inhaalrustdagen", reageerde Stefaan Vanthourenhout in het radionieuws.

"En 8 van die 12 rustdagen worden vastgelegd tussen Kerstmis en Nieuwjaar, een periode waarin er niet gewerkt wordt in de bouwnijverheid. En een periode waarin wij in normale omstandigheden met de winter worden geconfronteerd. Dus ik begrijp niet waarom men nu opeens de 40-urige werkweek wil invoeren."

Rik Desmet van de socialistische vakbond vermoedt dat de werkgevers een verborgen agenda hebben om de bouwvakkers vooral te kunnen inzetten in het seizoen met mooi weer. "We denken dat men gedurende een periode, laat ons zeggen mei tot eind september, de bouwvakkers 12 uur per dag gaan laten werken en dan vanaf oktober zal zeggen dat het slecht weer is, we moeten thuisblijven en ons plan trekken en men wel eens zal telefoneren als we opnieuw kunnen beginnen werken", zei hij in het radionieuws. "Dat is voor ons onaanvaardbaar."

"Sociale dumping is het probleem"

De bonden wijzen er ook op dat er nu al grote flexibiliteit bestaat in de sector, met de mogelijkheid van 180 extra overuren en zaterdagwerk.

Volgens de bonden is het probleem voor de bouw de sociale dumping van goedkope buitenlanders die hier aan de slag gaan. En dat los je niet op door de arbeidsvoorwaarden hier ineens te verslechteren, vinden ze.

Meest gelezen