Internationale experts niet naar MH17-site door gevechten

De groep van internationale experts gaat vandaag toch niet naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines vorige week is neergestort. Het team werd normaal deze voormiddag verwacht op de site, maar ziet af van het bezoek omdat er in de buurt gevochten wordt.

De experts vertrokken vanochtend naar de crashsite. Dat konden ze doen nadat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) afspraken had gemaakt met de separatisten, die het gebied controleren waar de ramp gebeurde. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de organisatie die in Nederland voor onder meer crisisbeheersing verantwoordelijk is, had toestemming gegeven om te gaan.

De experts zouden normaal in de loop van deze voormiddag aankomen op de crashsite. Het team annuleerde uiteindelijk hun bezoek, omdat er in de buurt gevochten zou worden. Eerder meldden getuigen ook tekenen van gevechten in de omgeving van de rampplek.

Het is niet de eerste keer dat een bezoek geannuleerd wordt. Ook gisteren kon een bezoek aan de site niet doorgaan. Het gebied werd toen door de autoriteiten "instabiel" genoemd, waarop het NCTV oordeelde dat het team niet kon doorreizen naar de plek van de crash. Het NCTV maakt dagelijks een afweging over de veiligheid, op basis van de algemene en militaire inlichtingendiensten en informatie van de OVSE.

Russische experts

Vanochtend werd ook bekend dat Rusland vier luchtvaartdeskundigen naar de rampplek stuurt. Ze zullen er de oorzaak van de vliegramp onderzoeken. De Russische experts sluiten zich aan bij een internationaal onderzoeksteam.

Volgens Rusland hebben de experts veel ervaring. Zo hebben ze de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in 2001 in de Zwarte Zee onderzocht. Het toestel was geraakt door een verdwaalde raket van het Oekraïense leger. Alle 78 inzittenden kwamen om.

Nederland stuurt geen militairen

Ondertussen is ook duidelijk dat Nederland geen militairen gaat sturen naar de crashsite. Dat heeft een extra ministerraad beslist. Het is naar eigen zeggen te gevaarlijk in het gebied. "Het is onze prioriteit om het stoffelijk overschot en eventuele bezittingen zo snel mogelijk te repatriëren. Een militaire missie zou daar niet toe bijdragen", zei de Nederlandse premier Mark Rutte op een persconferentie.

Meest gelezen