Vlaams Parlement keurt regeerakkoord Bourgeois I goed

Het Vlaams Parlement heeft na een hele dag debatteren het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering goedgekeurd. Van de 118 aanwezige parlementsleden stemden 89 voor en 29 tegen. Tijdens het debat schilderde de oppositie de regering-Bourgeois af als een kille regering die mensen pijn zal doen. De fractieleiders van de meerderheidspartijen zijn dan weer trots op dit akkoord.

Voor de stemming over het regeerakkoord werd de hele voormiddag en een stuk van de namiddag gedebatteerd. SP.A'er Bart van Malderen mocht als fractieleider van de grootste oppositiepartij de spits afbijten. Daarna was het de beurt aan Matthias Diependaele van de N-VA, Björn Rzoska van Groen, Koen Van den Heuvel van CD&V, Chris Janssens van Vlaams Belang en ten slotte Bart Tommelein van Open VLD. Net voor de stemming mocht minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog zijn zogeheten repliek houden.

"Welkom in het Vlaanderen van de péages"

SP.A-fractieleider Bart Van Malderen schetste het beeld van een bijzonder rechtse regering die "zo snel mogelijk de sociale welvaartsstaat wil afbreken". "Dit is geen besparingsregering, maar een factuurregering", stelde Van Malderen. Volgens de SP.A-fractieleider katapulteert deze regering ons 30 jaar terug in de tijd en zet ze in op een samenleving waarin de overheid zich terugtrekt.

"Welkom in het Vlaanderen van de péages", zei Van Malderen. "Deze regering trekt overal péages op, voor de schoolpoort, als je met de tram wil rijden, in de rusthuizen,... Voor wie voldoende geld heeft, gaat de slagboom vlot omhoog. Maar voor wie niet kan betalen, blijft de slagboom gewoon dicht."

Dit is geen Vlaanderen meer van en voor de mensen, vindt Van Malderen. Dat staat ver van onze visie op een warm en solidair Vlaanderen. Van Malderen kondigde dan ook aan dat zijn partij met volle overtuiging oppositie zal voeren, "om al die geniepige facturen, die barrières en slagbomen af te breken". "We zijn dat schatplichtig aan alle Vlamingen die wel een warm en solidair Vlaanderen willen."

De meerderheidspartijen nemen de kritiek van de socialist niet. Volgens Open VLD'er Bart Tommelein, nu in de meerderheid in het Vlaams Parlement, gebruikt Van Malderen met het beeld van de péages een verkeerd beeld. "De essentie van péages is net dat de gebruiker mee betaalt voor de investeringen die gedaan worden. U wilt alles zoveel mogelijk gratis en dan maar de belastingen verhogen."

"Er is een visie: snoeien om te groeien"

Als fractieleider van de grootste meerderheidspartij verdedigde Matthias Diependaele (N-VA) met zichtbare trots het regeerakkoord van de regering-Bourgeois. Diependaele erkende dat deze regering "geen Sinterklaasregering" wordt, maar een die zal besparen. Maar dit is een beleid met visie, benadrukte hij, "snoeien om te groeien".

Volgens Diependaele is het voor zijn partij heel belangrijk dat er een begroting in evenwicht is, "want de tekorten van nu zijn de belastingen van morgen".

Diependaele omschreef de regering als een "overheid die vertrouwen geeft". "Vertrouwen schenken is het uitgangspunt in elk domein van ons beleid."

Het betoog van Diependaele lokte onder meer reacties uit van SP.A-voorzitter Bruno Tobback, tevens Vlaams Parlementslid, en Hermes Sanctorum van Groen. Tobback hekelde de uitspraak van Diependaele dat we de rekening niet naar onze kinderen mogen doorschuiven en stelde dat het de kinderen van nu zijn die door de besparingen van deze regering worden aangepakt.

Sanctorum erkende dat de budgettaire schuld inderdaad niet mag toenemen, maar vroeg zich af hoe het zit met de sociale en ecologische schuld. "Dat gaat ook over de toekomstige generaties. Maar deze regering mist elke ambitie."

"Meer transparantie graag"

Net als de SP.A gaf ook Groen aan dat dit regeerakkoord een "blauwdruk" is "van een samenleving die fundamenteel afwijkt van degene die we tot nog toe gewoon waren". "Eigenlijk zegt u tegen de mensen: los het zelf op", vatte fractieleider Björn Rzoska samen.

Rzoska hekelde onder meer het onderwijsbeleid van de regering, zoals de mogelijke verhoging van het inschrijvingsgeld aan universiteiten als gevolg van een besparing in het budget. "Als door deze mogelijke brute verhoging één jongere niet gaat studeren, dan draagt u een verpletterende verantwoordelijkheid."

Rzoska haalde ook uit naar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en verweet hem de cijfers achterwege te laten. "Er staan weinig cijfers in dit akkoord, maar u noemt er wel in de media. Er bestaat dus een cijferakkoord achter dit regeerakkoord, maar u komt er niet mee naar buiten." Hij vroeg Bourgeois om meer transparantie over de plannen van de regering. "U laat heel wat ongerustheid bestaan. Verschaf transparantie en dan kunnen we er deftig over discussiëren."

Groen hekelde ook het milieubeleid van deze regering. "Ik had graag wat meer ambitie gezien op vlak van klimaatbeleid en duurzame mobiliteit. U doet niets meer dan Europa vraagt en noemt dat verstandig groen. Over het luchtbeleid staan amper 6 zinnetjes. Ik noem dat onverstandig grijs en zelfs ongezond grijs." Ten slotte noemde hij ook de studie over de overkapping van de Oosterweelverbinding een doekje voor het bloeden voor Open VLD. "Ik lees in dit akkoord: Oosterweel is beslist beleid."

"Stilstaan is geen optie"

CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel sloot het eerste deel van het debat over de regeringsverklaring af met de oproep aan de regeringspartners om nu niet achterover te gaan leunen. "Hoe sterk het palmares van de vorige regering ook is, stilstaan kan ook geen optie zijn. Gisteren niet, vandaag niet, morgen niet. Nooit. Geen enkel beleid is asocialer dan een beleid dat de toekomst niet voorbereidt."

Van den Heuvel brak ook een lans voor het masterplan onderwijs dat de vorige regering heeft goedgekeurd en stelde dat het onverkort zou worden uitgevoerd.

"De copernicaanse omwenteling van de N-VA"

Vlaams Belangfractieleider Chris Janssens concentreerde zich een groot deel van zijn tijd op het verschil tussen de felle uitspraken tijdens de verkiezingscampagne tussen de partijen die nu de meerderheid vormen en hun eensluidend verhaal nu, om te besluiten dat hij voor 25 mei alleen maar "holle verkiezingsretoriek" heeft gehoord.

Inhoudelijk had Janssens onder meer kritiek op het gebrek aan passages in het regeerakkoord over meer Vlaamse autonomie. Er stond zelfs niets in over confederalisme. Janssens haalde in dat verband vooral fel uit naar de N-VA. "Dit is geen copernicaanse omwenteling van de staatshervorming, maar een copernicaanse omwenteling van de N-VA. Tot daar het Vlaams Parlement als motor van meer Vlaamse autonomie.

Janssens omschreef de regering ook als een saaie regering met weinig ambitie, "ze lijkt wel een fletse, grijze versie van Tomorrowland. Alles wordt uitgesteld naar tomorrow of zelfs veel later."

"Belangrijkste programma van een Vlaamse regering ooit"

Voor Bart Tommelein (Open VLD) was deze zitting van het Vlaams Parlement een hele aanpassing. De voorbije jaar bestreed hij de regering vanuit de oppositie, nu vormt zijn partij een regering met twee van de partijen uit de vorige regering.

Tommelein sprak met een opvallend enthousiasme en noemde het deze week gesloten regeerakkoord "het belangrijkste programma van een Vlaamse regering uit de geschiedenis van dit autonoom verkozen Vlaams Parlement". "Kijk eens wat voor nieuwe dingen we allemaal kunnen doen."

"In Vlaanderen was al lang de wens om deze coalitie te maken, niet alleen bij ondernemers, maar ook bij een brede laag van de bevolking." De liberaal erkende dat er heel wat maatregelen genomen zullen worden die niet populair zijn, maar ze zijn wel nodig, benadrukte hij.

Tot slot riep hij Bourgeois op zijn parlementaire reflex niet te verleren. "We rekenen erop dat u, die hier ooit als enige voor uw partij in dit parlement zat, dit parlement de vrijheid zal laten om mee te werken aan het beleid."

Over het Oosterweeldossier repte Tommelein met geen woord. Onbegrijpelijk, vond Groen-fractieleider Rzoska. Tot voor kort was de overkapping van de ring nochtans een breekpunt voor de liberalen, in het regeerakkoord wordt gewag gemaakt van een studie, maar Groen vermoedt dat "Oosterweel al beslist beleid is". "Dit is van een ongelooflijke goedkoopheid", besloot Rzoska.

Meest gelezen