"Het beste wat je kan doen is eerlijk zijn"

De kaasschaafmethode zal niet volstaan in de huidige moeilijke budgettaire situatie. Dat zegt de nieuwe Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Annemie Turtelboom (Open VLD), in "Vandaag". "Wat deze regering doet, is heel duidelijke keuzes maken."

"We zullen de eerste twee jaar echt nog moeten besparen, en we zullen nog moeilijke, harde beslissingen moeten nemen, maar we zullen dat ook doen om nadien weer groei te kunnen creëren en meer te kunnen investeren in de noden die er in Vlaanderen nog altijd zijn. Iedereen kent de schrijnende situaties van ouders die op zoek zijn naar een school voor hun kind of die echt wanhopig op zoek zijn naar een onthaalmoeder of een kindercrèche. Daar moeten we antwoorden op geven", meent Turtelboom.

"Iedereen weet ook dat onze bedrijven nog altijd te veel versmacht worden in regels", haalt ze nog een liberaal dada aan. "Deze regering zegt heel duidelijk dat we een slankere overheid willen. We zullen budgettair snoeien, maar we doen beide om te kunnen groeien."

"Ik kom natuurlijk uit departementen waar ik vaak moeilijke boodschappen heb moeten brengen", verwijst Turtelboom naar haar jaren als minister van Binnenlandse zaken en Justitie. "Het was vaak hervormen en aanpassen om ervoor te zorgen dat op die manier de geloofwaardigheid van bijvoorbeeld justitie terug stijgt. Ik zal uiteraard moeilijke boodschappen moeten brengen, maar ik denk dat iedereen ook weet dat we in een budgettair moeilijke situatie zitten, en het beste wat je dan kan doen is eerlijk zijn."

Breder aan politiek doen

"Met de zesde staatshervorming zijn er heel veel bevoegdheden naar Vlaanderen gegaan, net als veel bijkomende budgetten. Het gewicht wordt meer en meer bij de gewesten en gemeenschappen gelegd en dat is de reden waarom ik eigenlijk wel heel blij was om de stap naar Vlaanderen te zetten", verklaart Turtelboom haar overstap naar het Vlaamse niveau.

"Ik heb zes jaar op een echt vakdepartement als vakminister gezeten, departementen met heel veel adrenaline en waar heel veel onverwachte zaken gebeurden. Begroting en Financiën geeft natuurlijk het voordeel dat je een zeer horizontale bevoegdheid hebt."

Turtelboom was ook wel toe aan een nieuwe uitdaging, geeft ze aan. "Ik was er ook wel aan toe om een stuk breder aan politiek te doen dan alleen de veiligheidsthema's die ik tot nog toe gedaan heb. Als vakminister ben je eigenlijk ook alleen met dat deeldomein bezig, zeker wanneer het zo'n opslokkende bevoegdheden zijn zoals Binnenlandse zaken en Justitie. Dat is wat me nu zo hard aantrekt."

Overkapping of niet?

Toen enkele dagen geleden bekend raakte dat Open VLD tot de Vlaamse regering zou toetreden, stak het Oosterweeldossier meteen weer de kop op. "We hebben altijd gezegd dat, om de leefbaarheid van de stad mogelijk te houden, er meer groen en meer oppervlakte nodig is. Er ligt een hele grote ring, en als je die overkapt zal er veel meer ruimte komen. Als je goed kijkt naar de partijprogramma's, ook van N-VA en CD&V, dan hebben zij altijd gezegd dat de overkapping wel degelijk een goed idee is", aldus Turtelboom.

"Er liggen heel veel plannen op tafel, maar die zijn nog niet geconcretiseerd. Daar engageert iedereen zich deze legislatuur voor. Ik denk dat iedereen in Antwerpen echt wel wacht op het moment dat er een spade in de grond komt, want het ergste wat zou kunnen gebeuren, zowel voor de leefbaarheid van de stad als voor de economische ontwikkeling van de stad en van heel Vlaanderen, is dat er de komende vijf jaar niets zou gebeuren."

Of de overkapping er ook daadwerkelijk komt, wil de nieuwbakken Vlaamse minister niet met zoveel woorden zeggen. "De studie naar de overkapping zal er komen. Voor zo'n grote infrastructuurwerken -het gaat om een overkapping van een ring van meer dan 10 kilometer- moet je uiteraard op voorhand studiewerk doen. Het is maar evident dat dat gebeurt. Daarvoor engageert de regering zich."

Meest gelezen