"Zelfgenoegzaamheid mag ons niet in slaap wiegen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft zijn allereerste regeerverklaring voor het Vlaams parlement voorgelezen. "Zelfgenoegzaamheid mag ons niet in slaap wiegen", zei Bourgeois. Hij zei dat veel beter kan én moet - ook in budgettair moeilijke tijden - en hij beloofde "een van de meest fundamentele hervormingen sinds het begin van de Vlaamse autonomie".

Bourgeois begon zijn beleidsverklaring met een pluim voor het Vlaamse onderwijs. Maar hij wees er tegelijk op dat de sterkste presteerders internationaal gezien, terrein verliezen. Hij onderlijnde dat Vlaanderen een welvarende regio is, met een hoger bbp dan het Europees gemiddelde maar hij wees ook op punten die voor verbetering vatbaar zijn, de activering van werknemers, ruimte voor ondernemen en het ontwarren van de verkeersknoop. Een zelfde verhaal volgde in verband met de zorg.

"De belangrijke uitdagingen waar Vlaanderen voor staat, zijn tevens opportuniteiten. Ze nopen ertoe om keuzes te maken. We pakken die uitdagingen aan met een drieluik: vertrouwen, verbinden en vooruitgaan", aldus Bourgeois.

"Overheid als partner"

Bourgeois beloofde het Vlaams parlement "een van de meest fundamentele hervormingen sinds het begin van de Vlaamse autonomie". "Doorheen de jaren is een overheid ontstaan die, hoe goed bedoeld ook, te centralistisch werkt", zei Geert Bourgeois. "Een overheid die al te snel grijpt naar nieuwe regelgeving om maatschappelijke ontwikkelingen - vaak tot in de details - te willen beheersen. Een overheid die werkt op basis van bureaucratische plannen en rapporten."

We moeten volgens de minister-president beginnen te beseffen dat het niet de regering is die schoonheid of kunst creëert, jonge mensen opleidt of innovatieve producten ontwikkelt. Dat doen de ondernemers, de leraars, het middenveld, de verenigingen. "Zij zijn het best in staat om kwaliteit te leveren. Met deze Vlaamse regering maken we een radicale omslag en geven we hen het vertrouwen en de verantwoordelijkheid die ze verdienen", zei Bourgeois.

"Een overheid als partner die ondersteunt zonder te verzanden in bureaucratische plannen en rapporten. Die resultaten meet zonder zelf in detail vast te leggen hoe je die het best bereikt. Deze regering wil het vertrouwensbeginsel heel concreet in de praktijk brengen."

De afslanking van de overheid vormt een van de besparingen deze legislatuur, maar lang niet de enige. In 2016 moet al 1,6 miljard euro worden gevonden en drie jaar later loopt dat op tot 1,9 miljard. "We willen eerlijk zijn over deze maatregelen", zei de N-VA'er daarover. "Je kunt niet zo zwaar besparen zonder dat dit inspanningen vergt. Maar het is snoeien om te groeien. Dit is een regeerakkoord dat perspectief biedt." Het doel moet nog steeds zijn om in 2020 tot de top van Europa te behoren.

De regeringsverklaring kon op enthousiasme rekenen bij N-VA, CD&V en Open VLD. Oppositiepartijen SP.A, Groen en Vlaams Belang klonken al heel wat minder enthousiast. De beleidsverklaring van de nieuwe Vlaamse regering vormt morgen het onderwerp van een debat en een stemming. Beiden zijn vanaf 10 uur te volgen op deredactie.be

Opvolgers leggen ook de eed af

De eedaflegging van de nieuwe Vlaamse regering heeft tot gevolg dat er een plaatsje vrijkomt in het Vlaams Parlement voor 8 opvolgers. Zij legden de eed af net voor de regeringsverklaring. Bij N-VA gaat het om Peter Persyn, Vera Celis, Jan Hofkens en Bert Maertens. Voor CD&V komen An Christiaens, Jan Durnez, Jenne De Potter en Joris Poschet in het parlement. Die laatste legde gisteren al de eed af als opvolger voor Brussels staatssecretaris Bianca Debaets.

Wit konijn Sven Gatz was niet verkozen als parlementslid, er komt dus geen opvolger in de plaats. De andere Open VLD-minister Annemie Turtelboom wordt opgevolgd in het federale parlement.

Meest gelezen