Nieuwe ministers beëdigd in Vlaams Parlement

De nieuwe Vlaamse regering onder leiding van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft vanmorgen de eed afgelegd in het Vlaams Parlement. Geert Bourgeois krijgt gezelschap van 3 vrouwelijke viceminister-presidenten: Liesbeth Homans (N-VA), Hilde Crevits (CD&V) en Annemie Turtelboom (Open VLD). Een overzicht van de ministers en hun bevoegdheden.

N-VA: minister-president en 3 ministers

GEERT BOURGEOIS: minister-president, Buitenlands Beleid, Toerisme

Geert Bourgeois was al minister in de vorige Vlaamse regering met de bevoegdheden Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur en Toerisme. Hij was ook viceminister-president. Geert Bourgeois is een van de oprichters van de N-VA.

LIESBETH HOMANS: Wonen, Armoedebestrijding, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Gelijke Kansen, Sociale Economie en viceminister-president

Liesbeth Homans komt uit Antwerpen waar ze voorzitter was van het OCMW en schepen van Sociale Zaken. Homans wordt gezien als de rechterhand van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

BEN WEYTS: Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Dierenwelzijn

Ben Weyts is nationaal ondervoorzitter van de N-VA en is ook een voormalig kabinetschef van Geert Bourgeois. Na de verkiezingen van 25 mei kwam hij naar het Vlaams Parlement, na 5 jaar in de Kamer te hebben gezeten.

PHILIPPE MUYTERS: Werk, Economie, Innovatie, Wetenschapsbeleid, Sport

Philippe Muyters was al sinds 2009 minister van Begroting, Ruimtelijke Ordening en Sport in de vorige Vlaamse regering. Voor hij in 2009 in de politiek stapte, was Muyters bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka.

CD&V: 3 ministers

HILDE CREVITS: Onderwijs en viceminister-president

Voor ze naar de nationale politiek ging, was Hilde Crevits schepen in de stad Torhout. In 2007 werd ze Vlaams minister van Openbare Werken, Leefmilieu en Energie. De afgelopen 5 jaar was Crevits minister van Mobiliteit en Openbare Werken in de Vlaamse regering.

JO VANDEURZEN: Welzijn

Jo Vandeurzen werd in 2004 voorzitter van de CD&V. In de eerste federale regering onder leiding van premier Yves Leterme kreeg Vandeurzen de portefeuille van minister van Justitie. Naar aanleiding van de Fortis-affaire moest Vandeurzen echter ontslag nemen. In 2009 kwam Vandeurzen opnieuw op het politieke toneel en leidde hij de Limburgse CD&V naar een overwinning tijdens de Vlaamse verkiezingen. Hij was minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin onder Kris Peeters.

JOKE SCHAUVLIEGE: Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening, Landbouw

Joke Schauvliege deed in 1999 haar intrede in het federale parlement. In 2003 raakte ze er niet herverkozen, maar in 2004 werd ze Vlaams Parlementslid. Van 2008 tot 2009 was Schauvliege ook nationaal ondervoorzitter van CD&V. Met de Vlaamse verkiezingen in 2009 haalde Joke Schauvliege meer dan 50.000 voorkeurstemmen en kreeg ze het ambt van Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur.

Open VLD: 2 ministers

SVEN GATZ: Brussel, Cultuur, Media, Jeugd

Sven Gatz begon zijn politieke carrière bij de Volksunie. Na het uiteenvallen van de VU trok hij in 2001 naar de links-liberalen van Spirit, maar toen die partij een kartel ging vormen met SP.A verhuisde Gatz naar de Open VLD. Sven Gatz zat eerst in het Brusselse parlement en daarna in het Vlaamse, waar hij tussen 2007 en 2011 fractieleider was voor de liberalen. Sven Gatz zei de politiek 3 jaar geleden vaarwel en werd directeur van de Unie van Belgische Brouwers, maar wordt dus nu minister in de Vlaamse regering.

ANNEMIE TURTELBOOM: Financiën, Begroting, Energie en viceminister-president

De politieke carrière van Annemie Turtelboom begon bij de toenmalige CVP, maar in 2003 werd ze federaal parlementslid voor de Open VLD. Onder Leterme I werd Turtelboom de eerste federale minister van Migratie- en Asielbeleid. Van daaruit ging het naar Binnenlandse Zaken. In de regering van Elio Di Rupo kreeg ze de post van Justitie, daar wordt ze nu tijdelijk vervangen door Maggie De Block.

Meest gelezen