"Alles hangt af van concrete invulling cultuurbeleid"

Het Overleg Kunstenorganisaties (oKo), dat ongeveer 200 kunstenorganisaties uit Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, ziet een aantal positieve zaken in het Vlaamse regeerakkoord, maar blijft naar eigen zeggen alert. "Het is moeilijk om een grondig oordeel te vellen over het toekomstig cultuurbeleid op basis van dit regeerakkoord zonder de kennis van het budgettair kader, alles hangt af van de invulling die de nieuwe minister hieraan zal geven", luidt het voorzichtig in een reactie.

Volgens de organisatie staan in het regeerakkoord enkele heel concrete positieve zaken "zoals de erkenning van de actuele kwaliteit van de kunstensector, de ondersteuning van kunstenaars, een successieregeling en depotbeleid en de gereglementeerde boekenprijs".

Daarnaast ligt echter ook de invulling van het nieuwe kunstendecreet op de plank. Het Overleg Kunstenorganisaties benadrukt dat dat decreet bovenal impulsen moet geven aan het kunstenlandschap, en niet enkel mag gezien worden als een instrument om versnippering en overproductie tegen te gaan, zoals het regeerakkoord stelt.

"We zullen tegengewicht bieden aan een eerder instrumentele beleidsvisie op kunst en cultuur die bovendien onvoldoende rekening houdt met de specifieke relatie tussen de kunsten en de markt", waarschuwt oKo-directeur Paul Corthouts.

Hij wijst erop dat dat cultuur een positieve impact heeft op zowat alle domeinen van het leven en dat de cultuurminister "dus willens nillens één van de belangrijkste beleidsverantwoordelijken in de nieuwe Vlaamse bestuursploeg" is. Het is nog niet duidelijk welke politicus de nieuwe minister van Cultuur wordt. Het is wel zo goed als zeker dat de minister een Open VLD'er wordt.

Meest gelezen