"Vlaming zal een knop moeten omdraaien"

In Terzake hebben toekomstig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten toelichting gegeven bij het Vlaamse regeerakkoord tussen hun beider partijen en de CD&V. Nieuwe belastingen komen er niet, wel besparingen. De Vlaming maakt zich maar beter op voor een mentale ommezwaai, luidt het. "Gratis bestaat niet. We moeten gaan naar een andere mentaliteit en cultuur."

Wat voor velen als een verrassing kwam, de komst van Open VLD in de Vlaamse regering, was achter de schermen al een hele tijd in voorbereiding, benadrukten beide onderhandelaars.

Open VLD en N-VA zijn het dan ook roerend eens over de manier waarop de Vlaamse regering moet te werk gaan de begroting in evenwicht te krijgen. "We zitten met een uiterst moeizame budgettaire situatie. En dan kun je doen zoals andere overheden, zoals de Waalse, en in deficit gaan en de schulden opstapelen. Maar dat is nefast voor de economie en de jonge mensen", aldus Bourgeois.

"Wij hebben besloten om naar een budgettair evenwicht te streven en de kaart van de investeringen te trekken. Dan zeggen we open en bloot: dit kun je niet doen zonder inspanningen te leveren."

Meer verantwoordelijkheid, minder betutteling

De Vlaamse regering wil onder meer fors investeren in zorg en welzijn, onderwijs en economie. De inspanningen zullen niet uit belastingen komen, wel uit besparingen. Het geld moet binnen de Vlaamse overheid zelf gezocht worden, beklemtoont Rutten. De liberale politica wou echter niet gezegd hebben dat er een verhoging komt van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs.

"Maar we moeten af van het begrip "gratis". Dat bestaat niet", aldus Rutten. "Dat is een duidelijke politieke keuze. Wie denkt dat iets gratis is, houdt er geen rekening mee dat een ander de factuur betaalt." In dat opzicht zal er niet langer een deel gratis elektriciteit of water verschaft worden. "Dat wordt uiteindelijk toch in de factuur verrekend", stelt Bourgeois. "We moeten inzetten op het verminderen van het verbruik."

Niet alleen de burger moet verantwoordelijker worden. Ook lokale besturen en scholen krijgen meer autonomie. De Vlaamse overheid zal de hoofdlijnen bepalen maar lokale besturen, ondernemingen en welzijnszorg krijgen meer slagkracht. "We moeten gaan naar een totale culturele omslag. We willen vertrouwen geven, niet betuttelen."

Meest gelezen