Belg eet minder vlees, maar vleesexport boomt

De Belg at in 2013 gemiddeld 50 kilogram vlees. Dat is 8 kilogram minder dan in 2005, of een daling met 13 procent in acht jaar. Toch groeit de activiteit in de Belgische vleessector snel, dankzij een opmerkelijke toename van de uitvoer. Dat meldt de FOD Economie.
Verwendung weltweit, usage worldwide

De consumptie daalde in acht jaar met 22 procent voor rundvlees, 6 procent voor varkensvlees en 16 procent voor kippenvlees.
Belgen blijven vooral tuk op varken: 49 procent van de vleesconsumptie betreft varkensvlees, gevolgd door gevogelte (29 procent) en rund (12 procent).

Ondanks die dalende consumptie nam het aantal slachtingen van dieren in diezelfde periode 2005-2013 toe en dat is te verklaren door het steeds groter aandeel (al dan niet bereid) vlees dat wordt uitgevoerd.

Tussen 2005 en 2013 steeg zowel de nettoproductie van vlees (+6 procent of 120.000 ton), de invoer (+39 procent of 196.000 ton) als vooral de uitvoer van vlees (geslachte dieren). Die laatste steeg van 1,333 miljoen ton naar 1,732 miljoen ton. Dat is een stijging met 30 procent of 399.000 ton.

Die stijging compenseert ruimschoots de afname van de binnenlandse consumptie, die daalt van 1,043 miljoen ton naar 959.699 ton, of een daling met 83.000 ton.

Meest gelezen