"Slanke overheid die klantvriendelijk en slagkrachtig is"

"Deze Vlaamse regering wil een omslag maken. De overheid laat betutteling en formalisme achterwege en wordt een partner die vertrouwen schenkt." Dat heeft toekomstig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd bij de voorstelling van het Vlaamse regeerakkoord in het bijzijn van ontslagnemend minister-president Kris Peeters (CD&V) en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Het waren drie goedlachse coalitiepartners die vanmiddag het Vlaamse regeerakkoord in het Vlaams Parlement hebben voorgesteld.

Coalitiepartners ook die de onderwerpen van dat akkoord onderling netjes volgens de partijstokpaardjes hadden verdeeld. Zo weidde Bourgeois uit over Brussel en de Vlaamse rand, Peeters over zorg en onderwijs en Rutten over economie en ondernemerschap.

Vertrouwen

"Het is met een bijzonder gevoel dat ik hier ben", stak Bourgeois van wal. "Het is een platitude, maar ons wachten belangrijke uitdagingen. Tegelijk wordt het een boeiende periode waarbij we nog steeds de gevolgen van de economische crisis dragen en de zesde staatshervorming moeten uitvoeren."

Vertrouwen vormde de kern van het betoog van Bourgeois. "De uitdagingen vatten we met vertrouwen aan. We hebben vertrouwen in onszelf en in de Vlaamse samenleving. We vragen ook het vertrouwen aan die samenleving. Ten slotte willen we ook zelf vertrouwen geven."

"Deze Vlaamse regering wil een omslag maken. De overheid laat betutteling en formalisme achterwege en wordt een partner die alle stakeholders vertrouwen schenkt. Dat willen we doen met een slanke overheid die klantvriendelijk en slagkrachtig is."

"De laatste keer langs deze kant van de tafel"

"Je hebt de stoel nu, hou 'm maar voor 5 jaar", grapte Peeters in de richting van Bourgeois toen hij het woord kreeg en toekomstig minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hem voorstelde met de nieuwe minister-president van plaats te ruilen om de verhuizing van het woud microfoons te vermijden. "Je zegt dat je bestemming onbekend is? Dat zullen we maar voor waar aannemen", schertste Bourgeois even later terug.

"Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat ik langs deze kant van de tafel zit", nam Peeters vervolgens duidelijk afscheid van het Vlaamse beleidsniveau. "Er is altijd een tijd om te vertrekken, zelfs als je niet weet waar naartoe. Ik ben er echt van overtuigd dat dit een sterk regeerakkoord is en wens jullie een goede vaart. Sta me toe af en toe te komen kijken of alles goed loopt."

Leiden en lijden

"Voor jou is het de laatste keer, ik zit voor het eerst langs deze kant van de tafel, zij het niet voor lang", sprak ook Rutten ten slotte. Zij had het daarna hoofdzakelijk over economie en het belang van ondernemen en innovatie. Daarbij noemde ze kmo's het DNA van de Vlaamse economie die het creëren van jobs als uiteindelijk doel heeft.

Zowel Peeters als Bourgeois hielden eraan alle Vlaamse onderhandelaars uitdrukkelijk te bedanken voor het geleverde werk. "Kris en ik hebben de onderhandelingen afwisselend met korte ei en lange ij kunnen leiden en lijden", zei Bourgeois. "Het waren 40 intense dagen waarbij het op en neer ging", voegde Peeters eraan toe.

Een opmerking waarop Rutten na afloop van de persconferentie graag inpikte. "Waren het echt 40 dagen?", vroeg ze Peeters en Bourgeois, die instemmend knikten. "Philippe is liefst vijf kilo verdikt", liet Bourgeois zich ontvallen. Daarmee doelde hij op zijn partijgenoot Philippe Muyters die net als in de vorige Vlaamse regering minister van Sport wordt. "Pas helemaal op het einde kwam de heilige geest", verwees Rutten tot slot naar haar eigen partij.

Meest gelezen