Colonne met lijkwagens aangekomen in Hilversum

Op de luchtmachtbasis van Eindhoven zijn vanmiddag de eerste 40 kisten met stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne aangekomen. Twee legervliegtuigen vlogen de slachtoffers vanuit de Oekraïense stad Charkov over naar Nederland. Aan boord van de Nederlandse C-130 Hercules bevonden zich 16 lijkkisten. De Australische C-17 Globemaster had 24 lijkkisten aan boord. De lange colonne lijkwagens is intussen in Hilversum gearriveerd.

Op de luchthaven van Charkov werd een ceremonie gehouden voor de 298 slachtoffers van de ramp. Diplomaten uit verschillende landen woonden de plechtigheid bij. Het Nederlandse en het Australische toestel vertrokken kort na elkaar vanuit Charkov. Nederland en Australië verloren de meeste landgenoten bij de crash.

Om respectievelijk 15.45 en 15.50 uur landden de toestellen op de luchtmachtbasis van Eindhoven, waar ze werden opgewacht door een officiële delegatie met onder meer koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en afgevaardigden van de betrokken landen. Ons land werd vertegenwoordigd door prins Laurent en de Belgische ambassadeur.

Na de aankomst van de twee militaire vliegtuigen weerklonk de Last Post, als teken van eerbetoon aan de slachtoffers. Het klaroengeschal werd gevolgd door een minuut stilte in het hele land. Daarna werden de lijkkisten een voor een uit de vliegtuigruimen gehaald en op het tarmac geplaatst.

Vervolgens werden de lijkkisten overgeladen in lijkwagens die daarop in colonne vertrokken in de richting van de militaire basis Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Stille tocht

De afstand tussen beide steden bedraagt zo'n 100 kilometer, onderweg stonden talloze Nederlanders op bruggen en langs de kant van de weg de colonne op te wachten voor een laatste groet (kleine foto). De A2- en A27-autosnelwegen waren voor de duur van het transport afgesloten voor het andere verkeer.

In Hilversum zijn forensische experts meteen begonnen met de identificatie van de slachtoffers. Overigens zullen alle stoffelijke resten van de slachtoffers van de ramp naar Hilversum worden overgebracht, niet alleen de Nederlandse. Nederland heeft immers, als land met het grootste aantal slachtoffers, de leiding over het onderzoek naar de toedracht van de ramp. In Hilversum werken overigens ook 11 Belgen mee aan het onderzoek. Mochten er landgenoten geïdentificeerd worden, dan zullen hun lichamen zo snel mogelijk aan de familie worden overgedragen. Experts hebben al gewaarschuwd dat de identificatie in sommige gevallen maanden kan duren.

Het is overigens helemaal niet duidelijk of er vandaag ook resten van Belgische slachtoffers in Nederland zijn aangekomen. Morgen komen er opnieuw 74 kisten in Nederland aan. Vrijdag volgen de voorlopig laatste kisten. Op de plaats van de crash wordt intussen voort gezocht naar overblijfselen van tientallen andere slachtoffers, van wie nog geen stoffelijke resten zijn gevonden.

Zwarte dozen in Groot-Brittannië

Intussen zijn de twee zwarte dozen van de neergehaalde Boeing 777 aangekomen in Groot-Brittannië. De dozen met de vluchtgegevens waren gisteren overgedragen aan de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die ze laat uitlezen door een gespecialiseerd instituut in Farnborough. De zwarte dozen zijn door een Belgisch legervliegtuig overgevlogen.

De bandopnames van het het radioverkeer tussen de piloten van het vliegtuig en de Oekraïense verkeersleiders bevinden zich bij de geheime dienst van Oekraïne. Dat melden lokale media in Kiev op basis van een anonieme medewerker van de geheime dienst. Het is nog niet duidelijk of en wanneer die opnames aan internationale experts zullen worden overgedragen.

"Berging niet professioneel"

De Australische premier Tony Abbott heeft zijn ongerustheid geuit over de manier waarop de bergingsoperatie in het oosten van Oekraïne verloopt. "Het is zeer goed mogelijk dat veel lichamen nog altijd daar liggen, in de open lucht, en geteisterd door de warmte en dieren", zegt hij.

"De operatie voor het bergen van de lichamen is tot nu toe niet op professionele wijze verlopen", vindt Abbott nog. De zoektocht naar de stoffelijke overschotten moet volgens hem verder worden opgevoerd.

Van de 298 personen aan boord van de Boeing van Malaysia Airlines, waren er 28 Australiërs en verbleven er negen anderen in Australië.

Meest gelezen