Beklemmende minuut stilte op dag van nationale rouw

Nederland houdt vandaag een dag van nationale rouw om de slachtoffers van de MH17-ramp te herdenken. De eerste stoffelijke overschotten zijn iets voor 16 uur aangekomen op de luchtmachtbasis van Eindhoven. Onmiddellijk daarna is in heel het land een minuut stilte gehouden. Vlaggen hangen halfstok.
AFP

De lichamen van de slachtoffers werden met twee legervliegtuigen vanuit de OekraĆÆense stad Charkov naar de luchtmachtbasis in Eindhoven overgevlogen. Aan boord van de Nederlandse C-130 Hercules bevonden zich 16 lijkkisten. In het kielzog van de C-130 vloog een Australische C17 Globemaster met 24 lijkkisten aan boord.

De 40 eerste slachtoffers werden opgewacht door zo'n 1.000 nabestaanden en een officiƫle delegatie met onder meer het Nederlandse koninklijk paar, de Nederlandse premier Mark Rutte, verscheidene leden van de Nederlandse regering, de Eerste en Tweede Kamer en vertegenwoordigers van de betrokken landen.

Voor ons land waren ambassadeur Frank Geerkens en prins Laurent aanwezig. Het Belgische koningshuis wou zo de solidariteit met de Belgische en Nederlandse slachtoffers uitdrukken. De families krijgen ook een rouwbetuiging per brief. Koning Filip telefoneerde daags na de ramp al met koning Willem-Alexander om hem zijn medeleven aan te bieden.

Vijf minuten voor de vliegtuigen landden, werden her en der in het land de "doodsklokken" geluid. Onmiddellijk na de landing van het Australische toestel weerklonk vanop de tarmac de Last Post, het trompetsignaal luidde de minuut stilte in die in heel het land werd nageleefd.

Even viel het openbare leven stil. Op de normaal erg drukke luchthaven van Schiphol viel een indrukwekkende stilte. Nadien werden bij de herdenkingsplek op de luchthaven verse bloemen neergelegd. De topman van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM, dat de gecrashte vlucht mee organiseerde, maakte samen met collega's een emotionele wandeling langs de zee van bloemen. Ook het vliegverkeer lag een minuut stil.

Elders in het land bleven auto's, bussen taxi's een minuut lang aan de kant, trams en treinen hielden halt. In veel winkels ging de muziek uit, kermisattracties werden stilgelegd. Op alle overheidsgebouwen hangen de vlaggen overigens nog steeds halfstok, de televisie- en radiozenders hebben een aangepaste programmering. Ook molenaars zetten hun molens in de rouwstand. Voetballers hielden een minuut stilte en droegen een rouwband. Verschillende kerken in Nederland openden hun deuren. Rechtszaken werden kort geschorst. Rijexamens mochten worden onderbroken.

Zeer zeldzaam

In de gemeente Amersfoort was er om 19 uur vanavond nog een gebedsbijeenkomst van de Verenigde Nederlandse Kerken. Zo'n 570 mensen kwamen hiervoor bijeen in de St.-Joriskerk. Buiten volgden nog eens 400 tot 500 belangstellenden de dienst op grote schermen.

In Amsterdam, ten slotte, hielden enkele honderden mensen vanavond nog een stille optocht op de Dam. Aan het eind daarvan werden ballonnen opgelaten en andermaal een minuut stilte gehouden. Op Facebook was opgeroepen om witte kleding te dragen.

Een dag van nationale rouw is zeer zeldzaam bij onze noorderburen. Het is pas de tweede keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de Nederlandse regering een dag van nationale rouw uitroept. De vorige keer gebeurde dat voor de dood van koningin Wilhelmina in 1962.

Bij de vliegcrash van Malaysia Airlines boven het oosten van OekraĆÆne lieten 193 Nederlanders het leven. Op de plaats van de ramp zijn overigens nog maar 200 lichamen van de in totaal bijna 300 slachtoffers geborgen. Bovendien wordt de crashsite niet degelijk afgesloten, zegt correspondent Olaf Koens.

Meest gelezen