EU is het eens over nieuwe sancties tegen Rusland

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen de druk opvoeren op Russische topfiguren die in verband worden gebracht met de onrust in Oekraïne. Die sancties zouden nog verder uitgediept worden als Rusland het buurland blijft destabiliseren.

Het was wellicht niet toevallig de Nederlandse minister Frans Timmermans die naar buiten kwam met de nieuwe sancties. Nederland is het zwaarst getroffen door de ramp het het Maleisische passagierstoestel in Oekraïne. 

De nieuwe sancties zijn -net als de vorige overigens- gericht tegen Russische politici en zakenlui die verantwoordelijk worden geacht voor de crisis in buurland Oekraïne. Het gaat opnieuw om het weigeren van visa en het bevriezen van banktegoeden.

Timmermans zei echter niet hoeveel Russen er geviseerd worden en gaf ook hun namen niet vrij. Wel willen de ministers van de 28 lidstaten dat de Europese Commissie een nieuwe lijst met potentieel sterkere sancties uitwerkt om Rusland te dwingen te stoppen met de destabilisering van Oekraïne.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zou dat slaan op een verbod op nieuwe wapencontracten en investeringen in sectoren zoals bankieren, energie en technologie.  Die lijst moet nog worden uitgewerkt en slaat dus niet op bestaande contracten.

"Frans helikopterschip valt buiten de sancties"

Frankrijk zal alleszins doorgaan met de levering van een militair helikopterschip van het type Mistral aan Rusland. Volgens president François Hollande hebben de Russen al 1,1 miljard euro betaald en is het schip bijna klaar.

Dat schip wordt gebouwd op de STX-werf in Saint-Nazaire nabij Nantes. Het gaat om het grootste wapencontract tussen een NAVO-land en Rusland. In het contract is ook een tweede helikopterschip betrokken. Dat zou eind volgend jaar geleverd moeten worden, maar dat is nog niet zeker.

De VS en Groot-Brittannië hadden Frankrijk gevraagd om de levering te schrappen, maar volgens Parijs zouden de kosten voor die "contractbreuk" erg hoog kunnen oplopen. STX zit in Saint-Nazaire ook al opgescheept met een groot cruiseschip dat Khaddafi indertijd besteld had, maar de huidige Libische regering niet wil.

Nog geen genadeschot-sancties

Ondanks de woede over het neerschieten van het Maleisische vliegtuig, gaat het over de geleidelijke uitbreiding van de sancties gericht tegen personen en bedrijven en nog niet tegen de hele Russische economie.

De EU houdt dus nog een stok achter de deur; een karrevracht van zwaardere sancties zou wellicht de deur van het Kremlin helemaal dicht hebben gegooid en zou dan geen rem meer zetten op het beleid van Poetin tegenover Oekraïne en de pro-Russische rebellen daar.

De sancties hebben hoe dan ook al een impact gehad op de Russische economie. Zo is de beurswaarde van veel Russische bedrijven -zeker die van door het Westen geviseerde zakenlui- de voorbije maanden fors gedaald en stroomt kapitaal met massa's uit het land weg. Er was hoe dan ook een economische terugval aan de gang, zelfs als voor de crisis in Oekraïne en die zou nu versterkt kunnen worden.

Meest gelezen