9 - Het PS-Model versus het N-VA-model – Ivan De Vadder

Het is pakweg twee maanden na de verkiezingen. Er zijn in dit land een aantal regeringen die volgens het PS-model zullen werken, en een aantal die volgens het N-VA-model zullen werken. De tweedeling is voltooid. Alleen loopt ze niet mooi langs de taalgrens.
analyse
Analyse

Aan de ene kant zijn er de Waalse en Brusselse regeringen, waarin de PS een hoofdrol blijft spelen. Aan het hoofd komen Rudi Vervoort en Paul Magnette. De twee regeringen zetten zwaar in op de jeugdwerkloosheid. Zij garanderen jongere werklozen die anderhalf jaar na het einde van hun studies werkloos zijn een contract van één jaar voor een door het Gewest betaalde job in de private of publieke sector. Ook de regering van de Franse gemeenschap (Fédération Wallonie-Bruxelles) werkt met dezelfde meerderheid, PS en CDH.

Kogel is door de kerk

De snelle keuze van die twee partijen, begin juni al, maakte de weg vrij voor een andere meerderheid op het federale niveau. Maar die is niet evident. De hinderpalen zijn al tot in den treure opgesomd: met één Franstalige partij in een regering stappen is niet evident, Open VLD wou op de twee niveaus vertegenwoordigd zijn, en CD&V eiste een hoge prijs voor de intrede van de Vlaamse liberalen.

Maar de kogel is nu door de kerk. De Vlaamse en de federale regering – mét N-VA – staan in de steigers, en worden duidelijk vanuit dezelfde inspiratie gevormd. Laten we die inspiratie gerust centrumrechts noemen. En dat aspect benadrukten de drie Vlaamse partijen tijdens hun persconferentie over het akkoord in de Vlaamse regering.

Want het uiteindelijke doel van die persconferentie was het de Franstalige liberalen van de MR enkele garanties te geven om als enige Franstalige partij in die ‘kamikaze-’ of ‘Zweedse’ (vul zelf in naar keuze) coalitie te stappen.(De persconferentie ging eigenlijk minder over de Vlaamse regeringsvorming, al volgt het ene wel uit het andere). Zo moest de MR er zeker van zijn dat de Vlaamse partijen geen 7de staatshervorming zouden vragen.

Voldoende garanties

En dus zei Bart De Wever: ‘De sociaaleconomische toestand vergt dat er zo snel mogelijk regeringen met daadkracht worden gevormd op alle niveaus. Het besef van deze verantwoordelijkheid heeft ons samengebracht.’ Bovendien wil de MR haar beleid kunnen uitvoeren en wil aan haar achterban in het Franstalige landsgedeelte tonen dat de boutade van Didier Reynders klopt. ‘Zonder de PS in een regering is al een staatshervorming op zich’, zo liet de MR-vicepremier zich al verschillende keren ontvallen.

De garanties waren duidelijk voldoende. Want het partijbureau van de MR heeft zich intussen unaniem achter de Zweedse coalitie geschaard. En informateur Michel heeft nog een andere kwestie ontmijnd: straks worden Kris Peeters en hijzelf wellicht aangeduid als formateur. En daarmee is meteen het probleem van de toekomst van Kris Peeters opgelost.

Puzzelstukjes

En zo vielen op 22 juli 2014 alle puzzelstukjes mooi in elkaar. Na het PS-model kan nu ook het N-VA-model aan de slag. Afspraak wellicht over enkele jaren voor de evaluatie.

"Dankzij het beleid van de voorbije vijf jaar dat de omslag naar een nieuwe tijd voorbereidde, konden N-VA en CD&V elkaar snel vinden over een nieuw programma voor de gezinnen en ondernemingen in Vlaanderen. Wij zijn blij verrast dat ook de Open VLD deze ambitie dit weekend wilde onderschrijven", zei Beke.

"Samenwerking is essentieel, vertrouwen een heel sterk bindmiddel", bevestigde Open VLD-collega Gwendolyn Rutten tot slot.

(Ivan De Vadder is politiek journalist bij de VRT.)
 

Meest gelezen