Belgische defensie haalt zwarte dozen vlucht MH17 op

Op de militaire luchthaven van Melsbroek is een toestel van de Belgische defensie opgestegen met bestemming Oekraïne. Het vliegtuig zal in Kiev de zwarte dozen van vlucht MH17 ophalen en vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk overbrengen waar ze zullen worden onderzocht. Eerder waren de zwarte dozen door pro-Russische rebellen aan een Maleisische delegatie overgedragen.

Het toestel van de Belgische Defensie zal de zwarte dozen van vlucht MH17 in Kiev ophalen. Vervolgens vliegt het naar het Verenigd Koninkrijk waar de zwarte dozen voor een verregaande analyse aan het gerenommeerde Britse onderzoeksinstituut AAIB worden afgeleverd. Aan boord van het toestel bevinden zich verschillende experts en vertegenwoordigers van de VN.

"We geloven dat deze zwarte dozen de waarheid zullen onthullen"

Eerder hadden pro-Russische rebellen de zwarte dozen aan een Maleisische delegatie overgedragen. Dat gebeurde in Donetsk in aanwezigheid van "premier" Aleksander Borodai van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.

"We geloven dat deze zwarte dozen de waarheid zullen onthullen", zei Borodai bij de overhandiging van de zwarte dozen. De Maleisische premier Najib Razak had daarvoor afspraken gemaakt met Borodai. Een voorwaarde van de rebellen zou zijn dat de dozen zullen worden overgedragen aan de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie.

In de zwarte dozen worden de vluchtgegevens en de gesprekken in de cockpit opgeslagen. Ze zijn belangrijk voor het onderzoek naar de vliegramp.

"De internationale gemeenschap moet flexibel zijn"

Tegenover de verzamelde pers verklaarde de leider van de separatisten in Donetsk dat ze hun best hebben gedaan om de lichamen van de slachtoffers te recupereren en om de plaats van de vliegramp af te schermen. Hij ontkende andermaal de beschuldigingen dat de rebellen het vliegtuig zouden hebben neergeschoten.

Rusland roept intussen op tot een onderzoek dat geleid wordt door "de internationale gemeenschap" en niet door Oekraïne. Dat heeft de Russische ambassadeur in Maleisië gezegd. "Het is een unieke situatie want het gaat om een oorlogszone. Ik denk dat de internationale gemeenschap flexibel moet zijn daarover en moet handelen op een manier die voor iedereen aanvaardbaar is", zei hij.

Meest gelezen