"Huisartsen krijgen te weinig opleiding in palliatieve zorg"

De basisopleiding voor huisartsen en de bijscholingen tijdens hun carrière zijn onvoldoende om hen vertrouwd te maken met palliatieve zorg in al zijn aspecten. Tijdens zijn doctoraatsonderzoek stelde Peter Pype (Ugent/UAntwerpen) ook vast dat huisartsen vooral bijleren over palliatieve zorg door samen te werken met de verpleegkundigen van de palliatieve thuiszorgequipes. In ons land hebben naar schatting 15.000 mensen palliatieve zorg nodig.

De meeste palliatieve patiënten willen thuis blijven tijdens hun laatste levensfase om in hun vertrouwde omgeving te sterven. "Die evolutie stelt huisartsen en eerstelijnszorgverstrekkers voor een grote uitdaging", zegt doctoraatsonderzoeker Peter Pype. "Ondanks inspanningen van de universiteiten studeren huisartsen af met een onvolledige kennis van palliatieve zorg in al zijn aspecten. Het bijscholingscircuit waar de huisartsen op rekenen gedurende hun carrière blijkt onvoldoende te zijn om hen te bekwamen in de palliatieve zorg."

Tijdens bevragingen van huisartsen en palliatief verpleegkundigen stelde Pype vast dat die van elkaar leren tijdens de samenwerking, en dit over alle aspecten van de palliatieve zorg: het lichamelijke, psychische, sociale en existentiële. De manier waarop dit werkplekleren gebeurt is vooral door "luisteren en observeren" en door "discussiëren". "Met andere woorden: activiteiten die deel uitmaken van het dagelijkse samenwerken aan het bed van de patiënt. We weten dat er efficiëntere, maar moeilijkere, methoden zijn om bij te leren zoals "feedback krijgen" en "leren uit fouten"."

De doctor stelde een training op voor de verpleegkundigen van de palliatieve thuiszorgequipes. Hij vindt dat ook tijdens de basisopleiding aan de universiteit aan die dynamiek aandacht moet worden besteed.

Meest gelezen