Ook voor scampi's geldt: goed kijken wat je koopt

Scampi's zijn het lievelingsgerecht van velen maar de diertjes hebben ook een beetje een kwalijke reputatie. De reporters van het Eén-programma "Voor hetzelfde geld" onderzochten het grote prijsverschil tussen ingevroren scampi's in de supermarkt. En ze trokken naar Vietnam, bekend om zijn immense kweekbassins, om uit te zoeken hoe het nu eigenlijk zit met die toegevoegde chemicaliën.

Scampi's, al dan niet verwerkt in een eigen sausje, een salade of een pastagerecht, hebben op restaurant min of meer overal dezelfde prijs. Maar wie ze thuis wil klaarmaken, botst in de supermarkt op enorme prijsverschillen, zo ontdekten reporters Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken.

Zo zijn er al ingevroren scampi's voor 9,66 euro per kilogram maar evengoed voor 39,5 euro per kilogram, meer dan vier keer zo duur. Uit de smaaktest blijkt dat in het wild gevangen scampi's lekkerder zijn, maar niet noodzakelijk het duurst.

Was het nu scampi of gamba?

En ook de gebruikte naamgeving kan al eens verwarring scheppen, ontdekt reporter Britt van Marsenille. Een gespecialiseerd lab van de UGent biedt uiteindelijk duidelijkheid. Want gamba's en scampi's zijn beiden zoutwatergarnalen. Alleen hebben de ene geen kop meer en de andere wel. De twee vaakst voorkomende soorten in de Belgische handel zijn de witpootgarnaal en de tijgergarnaal.

Blijft dan nog de vraag waarom zo weinig topchefs scampi's (of gamba's) op het menu zetten. Omdat ze behandeld zijn met chemicaliën en antibiotica, stelt topchef Stéphane Buyens.

Maar een gesprek met een invoerder van scampi's leert dat dit niet noodzakelijk het geval is. Sommige scampi's worden inderdaad behandeld met chemicaliën waardoor ze in omvang toenemen. Om te weten of dit zo is, lees je best de lijst met ingrediënten achteraan op de verpakking. Als er een E-nummer, citraten, anti-oxidanten of polyfosfaten vermeld worden, gaat het om behandelde scampi's.

Vietnam, mekka van de scampi

Om te zien of de garnalen echt antibiotica toegediend krijgen, trok Thomas Vanderveken ook naar Vietnam, de op twee na grootste exporteur van scampi's. Vietnam voert jaarlijks 500 miljoen kilogram garnalen uit, onder meer naar ons land.

Een bezoek aan een grote viskwekerij en een garnaalfabriek stellen hem gerust. De garnalen krijgen inderdaad vitamines en probiotica toegediend, maar geen antibiotica.

In de garnalenfabriek, waar onder meer garnalen voor ons land verwerkt worden, ondergaat hij de strenge hygiënische voorschriften aan den lijve (kleine foto). Hij ziet er dat een deel van de productie inderdaad een additief krijgt toegediend om het volume van de scampi's te doen toenemen. Een Vietnamese medewerker van het Wereldnatuurfonds (WWF) verzekert hem dat de wantoestanden van weleer zijn weggewerkt. De grote kwekerijen en verwerkende bedrijven worden tegenwoordig streng gecontroleerd.

© VRT
© VRT

Meest gelezen