"We beslissen voor heel het land, dan mag heel het land zich uitspreken"

"We worden betaald door heel het land, we beslissen voor heel het land, dan mag heel het land zich uitspreken." Maggie De Block (Open VLD) pleit in "De ochtend" voor een federale kieskring. Haar collega in de federale regering Koen Geens (CD&V) ziet er het nut niet van in.

De Block en Geens mochten elk een punt kiezen waarop hun beide partijen van mening verschillen. Het eerste onderwerp van debat, aangebracht door de Open VLD-staatssecretaris, is de federale kieskring. Een kwestie van democratie, zegt De Block, een aftredende minister zou zich op die manier voor heel het land kunnen presenteren. "Je hebt toch ook beslissingen genomen die voor het hele land gevolgen hebben", benadrukt ze.

In de plannen van De Block zouden zo'n 20 à 25 Kamerleden verkozen worden via een federale kieskring. Een beperkt aantal dus, op de lijst zouden vooral politici moeten staan die gekend zijn in beide delen van het land.

"Er is ook geen Vlaamse kieskring"

Koen Geens ziet het plan niet zitten. Er is ook geen Vlaamse kieskring, merkt hij op. "Maggie De Block is niet verkiesbaar in West-Vlaanderen, ik ben niet verkiesbaar in Limburg. Een federale kieskring is echt de uitzondering. Het bestaat bijvoorbeeld niet in Duitsland, het bestaat nergens. Men moet gaan zoeken tot in Libanon of in Irak."

Al is de aftredende minister van Financiën niet tegen het idee op zich. "Als men werkelijk het evenwicht wil veranderen en mensen het gevoel wil geven dat ze kunnen kiezen voor iemand van de andere taalgroep, dan moeten ze ofwel 2 stemmen kunnen uitbrengen, of dan moet men het taalgroepenevenwicht laten vallen en deze mensen buiten de taalgroep zetten, maar daar zijn we niet klaar voor." Dat zou immers heel wat aanpassingen vragen aan de procedures, zegt Geens.

De Block benadrukt dat er tijd is tot de volgende verkiezingen in 2019 voor de invoering en hoort bij Geens "dat er kan worden gepraat". "Bij mij is dit maar logisch. We worden betaald door heel het land, we beslissen voor heel het land, dan mag heel het land zich uitspreken", zegt de Open VLD-politica. "Het is gemakkelijk om hier emotioneel voor te pleiten, maar je moet het doordenken. Ik heb geen voorstellen gezien die voldragen zijn", besluit Geens.

"Alle overheden samen moeten de inspanning doen"

Het tweede onderwerp van discussie zijn de fiscale plannen van beide partijen. Open VLD wil fors besparen zonder dat er nieuwe belastingen bijkomen. Volgens Geens is dat niet realistisch. Zijn partij durft wel zeggen dat er ook nieuwe inkomsten moeten worden gezocht, onder meer bij de btw en de accijnzen. "Wij zullen ook een tax shift durven doen. Wij moeten eerlijk genoeg zijn om te zeggen dat dat niet alleen kan door besparingen."

Geens verwijt de liberalen ook dat hun fiscale plannen vooral de hoogste inkomens ten goede komen en dat ze niet precies zeggen waar ze willen besparen. "De Block antwoordt dat er volgens haar partij inderdaad geen enkele nieuwe belasting mag bijkomen. "Alle overheden samen moeten die inspanning doen", zegt ze. Efficiënter omgaan met de middelen en de uitgaven van de overheid maar minimaal laten stijgen, moet voor de nodige inkomsten zorgen.

Meest gelezen