Reuzenaronskelk staat weer in bloei

In de Nationale Plantentuin van Meise is rond 12.30 uur een bloem te voorschijn gekomen uit het rode schutblad van de reuzenaronskelk. Dat is een uitzonderlijke gebeurtenis. De bloem is na 72 uur weer verwelkt en verspreidt in die periode een verschrikkelijke stank die doet denken aan lijkengeur.
Archieffoto 2011.

De reuzenaronskelk, die in 1878 ontdekt werd in de regenwouden van Sumatra, is een zeer zeldzame plant. De Nationale Plantentuin kreeg twee reuzenaronskelken cadeau van de Botanische Gärten Bonn. In 2008 kregen de twee planten elk een mooie bloem. Het was toen de eerste keer dat de plant in ons land in bloei stond. In 2011 was dit opnieuw het geval bij één van beide.

"De bloei heeft ons deze keer verrast want volgens de boekjes duurt het telkens 3 tot 8 jaar vooraleer er een nieuwe bloemknop te voorschijn komt. In 2008 en 2011 werd de bloem respectievelijk 156 en 235 cm hoog. Deze keer is hij 244 cm hoog. Bij de eerste bloei woog de knol 9,7 kilo, bij de tweede bloei 47,5 kilo en deze keer maar liefst 130 kilo. Volgens onze bronnen is dat de zwaarste knol ooit gemeten", aldus de Plantentuin.

De bloei van de reuzenaronskelk is een uitzonderlijke gebeurtenis die niet elk jaar plaatsvindt en waar maar weinig botanische tuinen ter wereld in slagen. De vorige bloeiperiodes gaven in Meise aanleiding tot een stormloop van bezoekers en wereldwijde mediabelangstelling. Om bezoekers de kans te geven het spektakel mee te maken, blijft de Plantentuin van zondag tot en met dinsdag tot 22 uur open.

Meest gelezen