Di Rupo biedt joden excuses aan voor deportatie

In Mechelen is een herdenking gehouden voor de joodse slachtoffers van de deportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de concentratiekampen. Precies 70 jaar geleden zijn de deportaties vanuit de Dossinkazerne in Mechelen gestart. Di Rupo bood excuses aan de joden aan.

Op het vernieuwde museumplein aan de Dossinkazerne zijn een duizendtal mensen verzameld om de deportatie van joden en zigeuners naar de vernietigingskampen te herdenken. Meer dan 25.000 joden en 351 zigeuners zijn vanuit Mechelen gedeporteerd.

Bij de aanwezigen waren er heel wat hoogwaardigheidsbekleders, onder wie prins Filip, premier Elio Di Rupo, heel wat andere ministers uit de verschillende regeringen en ambassadeurs.

In zijn speech legde premier Di Rupo opvallend veel nadruk op de medeverantwoordelijkheid van de Belgische instanties aan de Jodenvervolging.

"Laten we de moed hebben de waarheid onder ogen te zien", zei hij. "Er was wel degelijk een deelname van het Belgische staatsapparaat aan de Jodenvervolging."

Di Rupo bood daarop excuses aan. "Als premier van de Belgische regering, bied ik de excuses van België aan de joodse gemeenschap aan." Hij kreeg een warm en lang applaus na zijn speech.

Veel jongeren

Tijdens de herdenking was er ook veel plaats voor herinneringen en getuigenissen van de overlevenden. Zo vertelde Chil Elberg zijn verhaal "omdat het belangrijk is". "Als ik het niet vertel, dan zal niemand het ooit weten." Elberg heeft zijn verhaal ook al in tientallen scholen gedaan.

Bij de plechtigheid waren er opvallend veel jongeren aanwezig, sommigen zijn kleinkinderen van personen die in Mechelen op de trein gezet zijn naar de vernietigingskampen.

Zes vlammen werden aangestoken als herinnering aan de tragedie. Prins Filip deed dat samen met een vrouw die als kind de concentratiekampen heeft overleefd (op foto in het midden met witte bloes en bril).

Meest gelezen