Papandreou treedt af als partijvoorzitter van Pasok

De voormalige Griekse premier Giorgos Papandreou is afgetreden als voorzitter van de socialistische partij Pasok. In november stapte hij op als eerste minister onder druk van de financiële crisis. De nieuwe Griekse regering vraagt intussen 1 miljard euro extra van de Europese Investeringsbank (EIB).

"Het moment is aangebroken voor mij om elders te strijden", verklaarde Papandreou in aanwezigheid van een aantal partijleden. In november was hij al afgetreden als premier onder druk van de Griekse schuldencrisis. Loukas Papadimos nam over als eerste minister.

"Ik heb moeilijke beslissingen genomen. Ze konden me politiek zuur opbreken, maar ze loonden de moeite", voegde Papandreou eraan toe. Hij kondigde eerder al aan dat hij geen kandidaat zou zijn voor een herverkiezing.

Op 18 maart kiest Pasok een nieuwe voorzitter. Huidig minister van Financiën Evangelos Venizelos (foto links) maakt veel kans om de opvolger van Papandreou te worden.

De huidige regering-Papadimos is een interimregering. Wanneer de Grieken opnieuw naar de stembus gaan, is echter nog altijd onduidelijk. Wellicht zal het eind april of begin mei zijn. Volgens recente peilingen zal de Pasok-partij een zware nederlaag lijden.

Grieken hopen op 1 miljard euro van de EIB

De Griekse regering hoopt intussen op een extra bijdrage van 1 miljard euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het geld moet dienen om de economie, die al jaren in een diepe recessie verkeert, een impuls te geven. Dat heeft een topadviseur van premier Loukas Papadimos (foto links) gezegd.

De EIB, een geldschieter voor de lange termijn die door zijn sterke kredietstatus zeer goedkoop kan lenen op de kapitaalmarkt, zou echter niet direct aan Griekenland willen lenen. Daarom stellen de Grieken voor het krediet via lokale banken te laten lopen. De EIB heeft de afgelopen 2 jaar al in totaal 700 miljoen euro geleend aan grote Griekse energiebedrijven.

Griekenland heeft donderdag nog overeenstemming bereikt over de kwijtschelding van een groot deel van zijn schulden aan private partijen, maar kampt nog met een enorme schuldenberg. In ruil voor de hulp van het IMF en het Europese noodfonds moet het land zwaar bezuinigen. Minister van Financiën Venizelos zei gisteren dat hij niet eerder dan in 2014 weer enige economische groei verwacht.

Meest gelezen