Dexia Bank België wordt Belfius

Belfius wordt de nieuwe naam voor Dexia Bank België. Dat filiaal werd in oktober vorig jaar overgenomen door de Belgische overheid en is sindsdien losgekoppeld van de beursgenoteerde groep Dexia.

In volle crisis werd de Belgische tak in oktober vorig jaar voor 4 miljard euro overgenomen door de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Dat is de financiële arm van de federale overheid in ons land.

Dexia Bank België omvat het kantorennet en de Belgische filialen van de bank en de verzekeringen. Om voor het grote publiek duidelijk te maken dat DBB niet langer deel uitmaakt van de beursgenoteerde groep Dexia, werd toen al een naamsverandering aangekondigd.

Normaal zou die morgen op een persconferentie bekendgemaakt worden, maar vanavond werd de nieuwe naam Belfius al gebracht door het VTM-nieuws. Een woordvoerder van Dexia Bank België heeft de nieuwe naam later bevestigd aan het persagentschap Belga.

Het blijft nog wel uitkijken naar de uitleg en het nieuwe logo van het bedrijf.

Welke lading onder de vlag?

Dexia Bank België of Belfius omvat het Belgische bank- en verzekeringsfiliaal, maar ook het kantorennet van Dexia in ons land. Daar bovenop komen ook nog het autoleasebedrijf Dexia Lease en 50% in de vermogensbeheerder Dexia Asset Management. DBB is bovendien de belangrijkste financier van lokale overheden in ons land.

De federale overheid betaalde daar in oktober 4 miljard euro voor. In de boeken van Dexia-groep stond het filiaal ingeschreven voor een waarde van 8 miljard, het dubbele dus. Daartegenover stond dat ons land wel 60,5% van de staatsgaranties aan Dexia Groep beloofde en dat is meer dan wat Frankrijk en Luxemburg toezegden.

Dat de term "Bel" in de naam Belfius staat, lijkt te bevestigen dat ons land de bank niet meteen van de hand zal doen zoals indertijd met Fortis België is gebeurd.

Meer landen garant voor Dexia?

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V, foto) wil dat ook andere Europese landen hun deel van de staatswaarborgen voor de groep Dexia op zich nemen. Vanackere denkt aan andere landen waar filialen van Dexia actief zijn. Dat slaat op Duitsland (DKB), Italië (Crediop) en Spanje (Sabadell).

Eerder hadden een aantal Kamerleden zoals Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Meryem Almaci (Groen) daarop aangedrongen. Zij vinden dat ons land in verhouding te veel engagement op zich heeft genomen voor de restgroep van Dexia.

In oktober vorig jaar kreeg Dexia Groep voor 45 miljard euro waarborgen van drie landen. België (60,5%) nam daar het grootste deel van voor de rekening voor Frankrijk (36,5%) en Luxemburg (3%). Die waarborgen zouden binnenkort echter moeten worden opgetrokken tot 90 miljard euro. Door de zware verliezen van Dexia Groep is het niet onwaarschijnljk dat die waarborgen ook effectief aangesproken zullen worden.

Meest gelezen