Nog geen akkoord over Griekse besparingen

De Griekse premier Loukas Papadimos heeft nog geen akkoord bereikt met de voorzitters van de meerderheidspartijen over hoe Griekenland kan voldoen aan de voorwaarden voor een bijkomende noodlening van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds.

Gisteren heeft premier Papademos vijf uur lang onderhandeld met oud-premier George Papandreou (Pasok, socialistisch), Antonis Samaras (Nieuwe Democratie, conservatief) en George Karatzaferis (Laos, extreemrechts). Die drie partijen steunen de regering van Papademos. 

Die hebben het mes op de keel gekregen van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds inzake extra besparingen. De EU en het IMF willen dat Griekenland nog eens voor 1,5% van het bruto binnenlands product bespaart.

Op tafel lagen plannen om de 13e en 14e maand loon af te schaffen in de privésector. Dat zou de Griekse economie meer competitief moeten maken. Anderzijds zouden ook de minimumlonen dalen van ongeveer 900 euro per maand tot 600 euro per maand. Voor ongeschoolde arbeiders zou dat zelfs tot 400 euro kunnen zijn. Ten slotte zou er ook nog gehakt moeten worden in de pensioenen.

Over een aantal punten zou er overeenstemming zijn bereikt. Zo zouden de extra maanden in de privésector behouden blijven. Er wordt vandaag verder onderhandeld. 

Er is in ieder geval haast bij, want zonder de besparingen zijn de EU, het IMF en de Wereldbank niet bereid om een nieuw hulpplan van 130 miljard euro voor Griekenland vrij te maken. In maart vervallen voor 15 miljard Griekse schulden en zonder dat hulpplan is er geen geld om die te betalen. Als er geen hulp komt, dreigt Griekenland dan bankroet te gaan.

Onrust groeit bij de Griekse bevolking

Zondagavond hebben honderden mensen betoogd op het Syntagmaplein voor het parlement in Athene. Morgen zouden de twee grote vakbonden een nieuwe staking willen uitroepen.

Volgens onze correspondent Bruno Tersago in Athene is er bij de Grieken nu nog weinig animo om nog verder te besparen. "Een kei kan je niet meer stropen", zegt hij.

Anderzijds zou een vertrek van Griekenland uit de euro ook geen optie zijn. Bij een herintroductie van de Griekse drachme zou die munt namelijk meteen fors devalueren terwijl alle Griekse leningen in euro afgesloten zijn en in die munt dus terugbetaald moeten worden.

Meest gelezen