Had Turtelboom geen zin in een nieuwe "Turteltaksstorm"?

Annemie Turtelboom wilde als Vlaams minister van Energie haar vermaledijde "Turteltaks" verlagen als de subsidies aan een nieuw te bouwen biomassacentrale in Gent niet zouden doorgaan. Ze stuitte echter op een njet van coalitiepartner N-VA, die het vrijgekomen geld liever aan andere projecten voor groene stroom wilde spenderen. Het lijkt er met andere woorden op dat Turtelboom haar eigen onpopulaire taks niet mocht milderen.

Een belasting genoemd naar een liberale minister: het lijkt wel vloeken in de kerk. Annemie Turtelboom is er niet in geslaagd haar door de Turteltaks besmeurde blazoen op te poetsen. Nochtans had ze een opening gezien: er was een negatief advies van de Vlaamse administratie over een nog te bouwen biomassacentrale in Gent. Die is volgens de Vlaamse regering nodig om onze internationale verplichtingen inzake CO2-uitstoot te halen.

Voor zo'n biomassacentrale moeten ook groenestroomcertificaten worden betaald, en die zouden mede bekostigd worden door de Vlaamse energieheffing. De Turteltaks is erg impopulair bij de kiezer, en dat kost Turtelboom en bij uitbreiding Open VLD stemmen. De Vlaamse liberalen doen het niet zo goed in de peilingen.

De biomassacentrale zou gedurende 15 jaar 110 miljoen euro subsidie per jaar krijgen: een niet onaanzienlijk bedrag.

Als die biomassacentrale in Gent er niet zou komen, betekent dat een aanzienlijke som geld die vrijkomt. Turtelboom wilde die gelegenheid te baat nemen om haar eigen taks te verminderen en niet terecht te komen in een nieuwe "Turteltaksstorm". Maar dat zag coalitiepartner N-VA dan weer niet zitten, want die die vindt de energieheffing verlagen "een slecht idee". De grootste partij van Vlaanderen wil het vrijgekomen geld liever besteden aan andere groenestroomprojecten.

Meest gelezen