Het ene kopje thee is het andere niet

Thee smaakt beter en bevat meer gezonde bestanddelen wanneer de blaadjes zijn geplukt in tijden van droogte. Omgekeerd doen hevige moessonregens afbreuk aan de smaak en de gezonde eigenschappen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.

Dat thee heilzame eigenschappen heeft, is algemeen geweten. Wetenschappers aan de universiteit van Montana in de VS hebben nu ontdekt dat zowel de smaak als de gezonde bestanddelen van thee onderhevig is aan de hoeveelheid neerslag tijdens de groei van de blaadjes.

Concreet namen de onderzoekers theeblaadjes onder de loep die ze in sterk uiteenlopende omstandigheden hadden verzameld op theeplantages in het zuidwesten van China. Enerzijds plukten ze blaadjes tijdens een periode van grote droogte, anderzijds deden ze dat tijdens het moessonseizoen.

Wat bleek? Thee gemaakt van blaadjes uit de droge periode smaakte niet alleen beter, het goedje bevatte ook opvallend meer gezondheidsbevorderende bestanddelen als epicatechin gallaat en galluszuur. Omgekeerd daalde de hoeveelheid van deze bestanddelen met liefst 50% in thee gemaakt van blaadjes uit het moessonseizoen.

De bevindingen van de wetenschappers stemmen overeen met de getuigenissen van de lokale Chinese bevolking. Die wist hen te vertellen dat thee gekweekt in het moessonseizoen van lagere kwaliteit is en bijgevolg aan lagere prijzen de deur uitgaat.

In tijden van klimaatverandering die nu eens extreme droogte en dan weer overvloedige regenval met zich meebrengt, zijn de resultaten van de Amerikaanse onderzoekers van groot belang om inkomensschommelingen van theeboeren te voorspellen.

Na water is thee vandaag de meest geconsumeerde drank ter wereld. Honderden miljoenen mensen wereldwijd drinken elke dag thee.

Meest gelezen