Een jetpack: wordt de droom straks realiteit?

In 1965 gebruikte James Bond er eentje in "Thunderball" en in hetzelfde jaar was er ook een exemplaar te zien in de pilootaflevering van "Lost in space". Bijna 50 jaar later verwacht de Nieuw-Zeelandse ingenieur Glenn Martin dat de jetpack er op relatief korte termijn kan komen.

"Ik ben een kind van de jaren 60, ik volgde de ruimterace op de voet, keek naar "Jetsons", "Thunderbirds", "Lost in space" en ik geloofde dat we later allemaal een jetpack zouden hebben", zegt Glenn Martin in The Australian. Toen dat niet gebeurde, nam hij het heft in eigen handen en begon hij zelf een jetpack in elkaar te knutselen. Na 30 jaar van research en ontwikkeling heeft zijn bedrijf Martin Aircraft een prototype klaar.

Niet meteen een manier om files te trotseren

"We hopen op de beurs 20 miljoen euro op te halen om de jetpack verder te commercialiseren", zegt de ceo van Martin Aircraft. De jetpack zou in de eerste plaats op de markt komen voor medische doeleinden. Met een autonomie van 30 minuten en een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur moet het een first-responder zijn, geschikt voor hulpdiensten.

De jetpack maakt gebruik van twee ventilatoren en een zuigermotor die wordt gevoed door benzine. Sturen doe je met een joystick. De hoge kostprijs (150.000 euro) staat vooralsnog recreatief gebruik in de weg.

Als alles naar wens verloopt, worden de eerste Martin Jetpacks in 2016 op de markt gebracht.

Meest gelezen