Vader klaagt school aan die kind weigerde door ebolapaniek

Een Nigeriaanse man die in de VS woont, klaagt de school van zijn dochter aan omdat het meisje na een vakantie in Nigeria niet meer terug mocht gaan. Leerkrachten en andere ouders waren ongerust dat het 7-jarige meisje besmet zou zijn met ebola. De vader heeft het over "irrationele angst". (Foto: archieffoto)

Stephen Opayemi en zijn dochter Ikeoluwa waren tussen 2 en 13 oktober naar Nigeria gereisd om er een huwelijk bij te wonen. Toen het meisje achteraf opnieuw naar school wilde gaan, werd aan de ouders gevraagd om haar thuis te houden voor 21 dagen, de incubatietijd van het ebolavirus. Op 3 november zou ze opnieuw de lessen mogen bijwonen.

In Nigeria zijn een 20-tal gevallen van ebola geweest, voor het land op 19 oktober ebolavrij werd verklaard. Het meisje had geen symptomen van de ziekte en verkeerde in goede gezondheid, maar sommige ouders en leerkrachten waren bang dat ze de andere kinderen zou besmetten met ebola, zo staat te lezen in de verklaring die de vader heeft neergelegd bij de rechtbank.

De vader benadrukt dat hij aan het schoolbestuur had uitgelegd dat het meisje niet in contact was geweest met ebolaslachtoffers en dat er op het moment van de reis geen waarschuwingen van kracht waren in verband met ebola voor wie naar Nigeria ging. Daarnaast liet hij zijn dochter onderzoeken door een dokter, die vaststelde dat ze gezond is. Ze is oneerlijk behandeld en gediscrimineerd door "angst en onwetendheid" over ebola, luidt het.

Volgens de advocaat van Stephen Opayemi is er dan ook geen enkele juridische of medische grond voor de beslissing om het kind thuis te houden. Door naar de rechter te trekken hoopt het gezin dat hun dochter onmiddellijk weer naar school kan. Bovendien willen ze verhinderen dat andere schoolbesturen gelijkaardige maatregelen nemen.

De angst en bezorgdheid over ebola leidt in de VS meer en meer tot hysterie. Amerikanen van West-Afrikaanse origine klagen steeds luider over discriminatie vanwege vrees voor de dodelijke ziekte.

Meest gelezen